2024.04.20, Szombat

2017-ben Digitális Mintaiskola Program indul a kecskeméti Piarista Iskolában

kecskemet.piar.hu

2016.12.23. 10:34

Annak ellenére, hogy a program csak a következő évben startol, az iskola már jelenleg is egy előkészítő szakaszban vesz részt. Ebben az időszakban a szponzorok bevonásával a program tárgyi, személyi és pedagógiai feltételeinek tervezése és tesztelése folyik.

Hirdetés

A projektet az Informatikai Vállalkozások Szövetsége fogja össze, honlapjukon részletesebben lehet a programról tájékozódni. A Piarista Iskola szponzora a projektben a Gamax Laboratory Solution Kft.

„A projektben meglévő eszközeinket használjuk, és a támogatásnak köszönhetően több új eszközt is kipróbálunk. Ezek között van két SMART interaktív panel és korszerű tabletek, notebookok is. Az interaktív paneleket, - amelyeket egy nagy érintőképernyős kijelzőként lehet elképzelni - a felső tagozat 7.c osztályában és a gimnáziumi német teremben helyeztük el. A projektben résztvevő tanárok vállalták, hogy intenzíven használják a rendelkezésre álló eszközöket, és tapasztalatukat megosztják, ezzel a Digitális Mintaiskola Program kialakítását segítik. Ennek segítésére külső és belső képzéseket valósítottunk és valósítunk meg, a pedagógusok műhelymunkában segítik egymást.”

A digitális pedagógia nem csupán az új eszközök használatát jelenti a hagyományos pedagógiai folyamatok támogatására, hanem az új eszközök által megvalósítható újszerű hozzáférést is segítik a tudáshoz, tanuláshoz.

A projektben közvetlenül résztvevő pedagógusok: Bezsenyi Boglárka, Bogár-Szabó Ádám, Galikné Bertus Annamária, Olasz Edit, Romanóczi Györgyné, Telek Péter Pál, Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika a felső tagozatból és Bimbó Andrea, Mikulás Domonkos és Talmácsi József a gimnáziumból. Emellett a program több, közvetlenül részt nem vevő kollégák számára alkalmat ad az informatikai eszközök intenzívebb használatára, új módszerek elsajátítására és alkalmazására. Szeptember óta minden felsős és gimnazista diák és a pedagógusok is csatlakoztak a Google oktatási platformjához (Google for Education), ezt egyre több tanár használja a napi gyakorlatban is.

„Az elmúlt évek intenzív pályázati fejlesztései és az azokkal kapcsolatos terhelés nem adott alkalmat a fejlesztések elmélyítésére, erre most nagyobb tér biztosított. Így a kollégák egyre intenzívebben használják a meglévő interaktív táblákat, tanulói netbookokat, tableteket, sőt a diákok saját okostelefonját is bevonjuk a tanulási folyamatokba, akár a tanórákon is.”

A projekt jól illeszkedik több iskolai fejlesztéshez, mint a mobil alkalmazások használata, az Öveges Diáklabor programjaihoz, a Nemzeti Tehetségprogramhoz és a TIOP 1.1.1/12 pályázat megvalósításához is.

A projekt jelen fázisa januárban zárul.

KecskemétPiarista Gimnázium2017Digitális Mintaiskola Program