2024.04.24, Szerda
JÖVŐD A TÉT! Pályaválasztási Kiállítás nyílt a Messziben

JÖVŐD A TÉT! Pályaválasztási Kiállítás nyílt a Messziben

2016.11.11. 11:30

Kecskeméten, új helyszínen a Messzi István Sportcsarnokban nyílt meg a „JÖVŐD A TÉT!” pályaválasztási kiállítás, ahol két napon keresztül lesz lehetőség ismerkedni a kiállító tanintézményekkel és tájékozódni a továbbtanulás világában.

Hirdetés

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya, immár 16 éve hagyományszerűen rendezi meg elsősorban az általános iskolák 7-8. osztályos tanulóinak. Az elmúlt évek tapasztalata alapján, a pénteki napon iskolai csoportok, osztályok látogatnak el a kiállításra, szombaton pedig a fiatalok szüleikkel tájékozódhatnak a továbbtanulási lehetőségekről.

A kiállítást Kovács Ernő Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja nyitotta meg, Gaál József Kecskemét Város alpolgármestere, a BKM-i Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a pályaválasztás előtt álló fiatalokat.

 

A kiállítók részéről a kecskeméti helyszínen mintegy 33 középfokú tanintézmény, 2 főiskola, 15 munkáltató, 3 felnőtt képző, 16 egyéb oktatáshoz, közszolgálathoz, uniós pályaorintációhoz kapcsolódó intézmény képviselteti magát a rendezvénysorozaton.

 

Pályaorientációs tanácsadással várja az érdeklődőket a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, melynek keretében szakma-szimulátorok állnak rendelkezésre, szombaton kipróbálhatják magukat a gyerekek festő- illetve hegesztő szimulátoron is. A szülőket, érdeklődőket pályatanácsadással várja a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat.

 

Akik a közszolgálati szakmák iránt érdeklődnek, megtalálhatják:

a Magyar Honvédség, a Kecskeméti Rendőrkapitányság, Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség standjait, külső helyszínen tűzoltó autóval, rendőrautóval ismerkedhetnek az érdeklődők. 

 

A folyamatosan növekvő érdeklődésnek köszönhetően a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának szervezésében idén is három helyszínen – Baján, Kiskunhalason és Kecskeméten - valósult meg a kiállítás.

Baján a nyitórendezvénynek a Petőfi szigeten a Turisztikai Központ adott otthont, ahol mintegy 1300 fiatal érdeklődött a továbbtanulási lehetőségekről.

Kiskunhalason november 8-án a Humán Szakképző Iskola Sportcsarnokában ismerkedhettek a kiállító tanintézményekkel, ahol közel 1100 fiatal tájékozódott a továbbtanulásról.

 

A szakképző centrumok megalakulásával, valamint a szakképzési rendszer átalakulásával megélénkült az érdeklődés a kiállító tanintézmények részéről, az elmúlt évekhez viszonyítva színvonalasabb, tartalmasabb megjelenéssel képviseltetik magukat az egyes szakmacsoportokban.

 

Mindösszesen a három helyszínen 56 középfokú és 2 felsőfokú oktatási intézmény, 4 felnőtt képző, 23 egyéb intézmény és 24 vállalkozás – mindösszesen 109 kiállító jelezte részvételét.

 

A kiállításokon elsősorban a térség középfokú intézményeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de emellett tájékozódhatnak továbbtanulási lehetőségekről, felnőtt képző intézmények ajánlatairól, illetve élő szakmabemutatókat tekinthetnek meg.

 

Mind a három helyszínen a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya pályaorientációs szigettel, Európa szigettel és munkavédelmi, munkabiztonsági tanácsadással várja az érdeklődőket.

Elérhetők voltak és lesznek az EURÓPA sziget szolgáltatásai közül az EURES Európai Foglalkoztatási Szolgálat, a Nemzeti Pályainformációs Központ, az Europass, a Hírös Agóra-Helpi Ifjúságfejlesztő Műhely, a Europe Direct, a Hageni Távegyetem, valamint az Új Nemzedék Kecskeméti Közösségi Tér szolgáltatásai.

 

Kollár Péter Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály vezetője véleménye szerint a kecskeméti kiállítás különlegessége, hogy új helyszínen a Messzi István Sportcsarnokban kerül megrendezésre valamint két napon nyílik lehetőség a tájékozódásra. A tavalyi tapasztalatok alapján a szombati napon iskolák mellett a fiatalok családjukkal, szüleikkel jönnek el. A bajai és kiskunhalasi helyszín látogatottságát figyelembe véve – a két helyszínen eddig közel 2400 látogató szavatolhatja a kecskeméti kiállítás sikerét is.

Nagy segítséget jelent a kiállításra érkező iskolák részére, hogy a Foglalkoztatási Főosztály térítésmentesen szállítja be a vidékről érkező osztályokat a helyszínekre.

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan „Az én szakmám, az én jövőm!” rajz és fotópályázat került meghirdetésre az általonos iskolákban. A díjazottak részére elismerő szavak kíséretében Kollár Péter főosztályvezető nyújtjotta át az okleveleket. A legtöbb rajz és fotópályázatot beküldő osztály jutalma, egy szabadon választott üzemlátogatás a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felajánlásának köszönhetően.

 

Kísérő rendezvényként november 11-én pénteken ½ 3-kor „Az új szakképzési utak bemutatása” címmel sor kerül egy előadásra a kiállítás keretében és helyszínén, melyre a szervezők várják az általános iskolák felső tagozatos diákjainak szüleit, valamint a középfokú továbbtanulás témája iránt és a pályaorientáció iránt érdeklődő közönséget.

 

Nagy sikernek örvend a fiatalok körében az üzemlátogatás, melyet idén is a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervez.

A céglátogatást megelőzően a tanulók tájékoztatásban részesülnek, melynek témája: ”Miért érdemes tanulószerződést kötni?”

 

A céglátogatás helyszínei Kecskeméten:

  • Parafa Bt
  • KNORR-BREMSE Kft                                                                  
  • Szimikron Ipari
  • Szabó-Cseh Kft
  • PHOENIX MECANO Kecskemét
  • MERCEDES-Benz Manufacturing Hungary Kft Oktatóközpont                                             
  • Herczeg és Társa Kft                                                             
  • Bács-Kiskun Megyei Kórház
  • Lamans Color Bt                                      

              

A rendezők jutalmazzák a színvonalas kiállítók megjelenését minden helyszínen a „Legszebb kiállítói stand” címmel. Tájékozódás közben a tanulók részére szórakozásra is van lehetőség, mivel a két napot színes kulturális programokkal és tombolasorsolással teszik látványossá a rendezők.

Galéria

Bács-Kiskun Megyei KormányhivatalKecskemétpályaválasztásBács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és IparkamaraJövőd a tét!