2024.03.28, Csütörtök

Gyertyagyújtással veszi kezdetét Kecskeméten a Téli Fesztivál

mti

2016.11.26. 08:45

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesületnek köszönhetően régi hagyomány Kecskeméten, hogy az advent négy vasárnapját megelőző szombat estéken közös gyertyagyújtásra várnak mindenkit a város főterén, az adventi koszorúnál. Rövid kulturális műsor keretében a városvezetés, valamint a történelmi egyházak képviselői mondanak ünnepváró gondolatokat.

Hirdetés

Az ünnepvárás meghittségét, hangulatát adventi dallamokkal, színes programokkal, karácsonyhoz kötődő hagyományok felelevenítésével, játékokkal, a kikapcsolódást és sportolást egyaránt biztosító jégpályával gazdagítják majd. Szilveszterkor sztárfellépő, éjfélkor tűzijáték várja a vendégeket. 

A több mint egy hónapon át zajló és mintegy hetven programot felvonultató Kecskeméti Téli Fesztivál főtéri rendezvényeihez számos társintézmény, civil szervezet és egyház is csatlakozott saját helyszínein zajló kínálattal. 


A Tintaló Társulásnak köszönhetően december 9. és 23. között a főtéren felállított sátorba költözik a Circus Mechanicus. A mechanikus szerkezetet egy kurbli segítségével maguk a gyermekek működtethetik, bepillantást nyerve egy vándorcirkusz hétköznapjaiba. A társulat december 10-én és 17-én egy olyan cirkuszt is felépít, ahova csak gyerekek léphetnek be. Szüleik a sátor oldalán kialakított lyukakon kukucskálhatnak be, miközben a gyermekeket az aprócska porondon fából faragott elefánt, bohóc, légtornász és egyensúlyozó-művész ejti ámulatba. 


A szeretet körülvesz címmel helyi fiatalok és ifjúságfejlesztő szakemberek közösen szerveznek karácsonyi üzenetküldő akciókat és villámcsődületeket péntekenként és szombatonként szintén a város főterén. Állandó programelemként fagyöngyös kapualj, angyalláda, üzenőfal, szelfizőpont és karácsonyi kézműves asztal várja a fesztivál és a vásár fiatal látogatóit.

Szintén állandó programelem a kecskeméti főtéren szombatonként és vasárnaponként végigguruló Kerék-erdő mesebicikli fákkal, bokrokkal és az erdő állataival. 

 

Interaktív, zenés kikapcsolódást nyújt az egész családnak december 4-én a főtéren megnyíló Mikulás falu. A gyermekek találkozhatnak manókkal, a Hókirálynővel és persze a Mikulással, miközben lesz betlehemes műsor, pásztortánc és lovasszánozás is, majd a programok a Panka és az álommanó című mesemusicallel zárulnak. 

 

Legyen a zene mindenkié! címmel az egyik legelterjedtebb karácsonyi népszokás, a kántálás hagyományát újítják fel népzenészek, táncosok és komolyzenészek csoportjai a város oktatási intézményeiben, a MÁV állomás épületében és a főtéren. Zenével, tánccal emlékeznek Kodály Zoltánra egykori szülőházánál, a mai vasútállomás épületénél. A december 15-én és 16-án zajló programsorozat a főtéren a KecskemétTáncegyüttes Tisztelet Kodálynak! című flashmobjával zárul.

 

Az adventi időszakban a Téli Fesztivál résztvevője lesz a Kecskeméti Rotary Klub, a Máltai Szeretetszolgálat, a Kecskeméti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Juhar utcai Tagintézménye, a Menhely az Állatokért Alapítvány és a Hírös Városért Egyesület is: képviselőik jótékonysági és adománygyűjtő programokkal készülnek. 

 

A programsorozat ideje alatt a Deák téren pónikon lehet kipróbálni a lovaglást. November 26-ától január 22-éig pedig a főtéren jégpálya várja a korcsolyázni vágyókat. Délelőttönként az előre bejelentkező óvodai és iskolai csoportoknak ingyenes lesz a korcsolyázás.

 

A Téli Fesztivál programjait hétvégenként különféle műfajú és stílusú esti koncertek és iskolai csoportok adventi műsorai egészítik ki, de természetesen lesz kézműves és kirakodóvásár is. 

 

A főtéri színpad szilveszteri fellépője a Kállay Saunders Band lesz, majd az óév zárásaként és az új esztendő tiszteletére tűzijáték szórakoztatja az érdeklődőket.  

A Kecskeméti Téli Fesztivál teljes programkínálata megtalálható a www.facebook.com/Kecskemeti.Teli.Fesztival oldalon.
 

KecskemétKecskemétszilveszteradventTéli Fesztiválgyertyagyújtás