2024.03.28, Csütörtök

Egy nap, hét szekció, hetven előadás a 17. AGTEDU konferencián

Pallasz Athéné Egyetem

2016.11.12. 10:59

"Oknyomozó tudomány" volt a mottója a Pallasz Athéné Egyetem idei AGTEDU konferenciájának, melyet a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz kapcsolódóan immár 17. alkalommal tartottak meg Kecskeméten.

Hirdetés

A rendezvény házigazdájaként Dr. Kovács Lóránt, a PAE GAMF Műszaki és Informatikai Kar dékánja arról beszélt: gyakran éri az a vád a magyar tudományos életet, hogy "elefáncsonttoronyba zárkózik". Ennek pontosan az ellenpéldája a Pallasz Athéné Egyetem, mely nem csak nevéből, de küldetéséből fakadóan is az alkalmazott tudományok egyik honi képviselője.

Igazolja ezt a konferencia is, melynek 7 szekcióban elhangzó 70 előadása egytől egyig az iparban, a gazdaságban és a társadalomban közvetlenül hasznosítható témákat sorakoztat fel.

 

Gaál József, Kecskemét alpolgármestere köszöntőjében kijelentette: a város önkormányzata elkötelezett abban, hogy "ajtót nyisson a tudományosság számára." Emlékeztetett: az elmúlt évtizedben gyorsuló fejlődési pályán mozog a megyeszékhely, mely egy tudatos városvezetés eredménye. Ennek köszönhetően Kecskemét mára Magyarország egyik legfontosabb jármű- és gépipari gyártóközpontjává nőtte ki magát és célja, hogy tudományos kutatóközpontként is meghatározóvá váljon.

Ugyanakkor napjainkban sem "monokultúrás" a helyi gazdaság, a fejlődő és fejlesztés előtt álló stratégiai területek között előkelő helyen áll az agrárium, a pedagógia, valamint a világhírű zeneművészet is.

 

Dr. Ailer Piroska, a Pallasz Athéné Egyetem ideiglenes intézményvezetője megnyitó beszédében olyan tudományos szellemi műhelyként jellemezte a konferenciát, mely lehetőséget teremt az intézmény profiljához kötődő és azon túli tudományterületek eredményeinek megismeréséhez. Ezen kívül az AGTEDU a személyes kapcsolatépítés, valamint tapasztalatcsere kiváló fóruma, mely új kutatási irányok és területek feltárására is inspirálja a résztvevőket.

Az intézmény életében 2016. az integráció, valamint a gazdasági területtel bővült tudományos és képzési paletta miatt fordulópontot jelent. Utóbbi kapcsán megjegyezte: a mezőgazdasági (AGrar), a műszaki (TEchnica) és az oktatási-nevelési (eDUcatio) tudományterületek latin nevéből képzett elnevezésselismertté és elismertté vált AGTEDU konferenciák hagyományát a Pallasz Athéné Egyetem is folytatni kívánja, ám az elképzelések szerint már egy, a PAE valamennyi karát reprezentáló, új név alatt.

KecskemétPallasz Athéné EgyetemAGTEDU konferencia