2024.04.20, Szombat

Uniós elismerés a kecskeméti növényvédelmi szakembernek

agroforum.hu

2016.10.24. 15:13

Egyedüli magyarként egy kecskeméti növényvédelmi szakember kapta a legjobb női gazdálkodónak járó innovációs díjat az Európai Parlamentben. Kujáni Lászlóné azért érdemelte ki az elismerést, mert a magyar mezőgazdaság részére elkülönített SAPARD előcsatlakozási alapokból egy olyan rendszert fejlesztett ki, amivel segíti a gazdálkodók munkáját.

Hirdetés

Néhány napja rangos elismerést vehetett át az Európai Parlamentben Kujáni Lászlóné növényvédelmi szakmérnök. Az Európai Farmerek Szövetsége valamint a Mezőgazdasági Szövetkezetek Általános Szövetsége által létrehozott érdekvédelmi szervezet 5 európai ország szakemberének munkáját ismerte el. Köztük egyedüli magyarként Kujáni Lászlónénak ítélte oda a legjobb női gazdálkodónak járó innovációs díjat. Olga, ahogyan a legtöbben Kecskeméten ismerik, azt mondja, az elismerés nem egyedül neki szól.

 

„Minden sikeresen nő mögött áll egy sikeres férfi is. Szóval az a helyzet, hogy megvalósítás csak akkor van, ha van mögötte támogatás is. És hátulról nem csak a férjem támogatott, hanem a kollégáim is támogattak, hogy ezt igenis meg tudod csinálni. És gyakorlatilag egy utánpótlást is tudok mutatni, mert a lányaim ugyanígy több diplomával rendelkezők, és ugyanígy a mezőgazdaságban dolgoznak” – nyilatkozta a díjazott.

Kujáni Lászlóné 2003-ban hozta létre a Kujáni Kft-t és a Kujáni Tanyát, utóbbin – a magyar mezőgazdaság részére elkülönített SAPARD előcsatlakozási alapokból –  valósidejű monitoring- és előrejelzési rendszert alakított ki a gazdálkodók részére. A rendszer a világon bárhol használható, mert némi átalakítással könnyen az egyes országok sajátosságaihoz igazítható. A találmánnyal megvalósítható a kártevők elleni intézkedések előrejelzése, a talajgazdálkodási és a trágyázási tervekkel kapcsolatos munka, és a legjobb gyakorlatokon alapuló növényforgó és termelési ütemterv kialakítása.

KecskemétnövényvédelemKujáni Lászlóné