2024.03.28, Csütörtök

Prima Primissima díjra jelölték Mikulás Ferencet

mti

2016.09.13. 11:46

A kecskeméti jelölt a magyar animációs kultúra egyik legjelentősebb alakja. Stúdióalapító-vezető, a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió ügyvezető igazgatója, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója.

Hirdetés

A Prima Primissima-díj tíz kategóriájának harminc jelöltje összesen 250 millió forintot kap a magas erkölcsi elismerés mellett; a Junior és megyei Primák további 130 kitüntetést vehetnek át, több mint 150 millió forint pénzdíjjal - jelentette be kedden Budapesten a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Csányi Sándor elmondta, hogy a 14. alkalommal meghirdetett díj struktúrája nem változik: minden kategóriában három jelölt (Prima) közül kerül ki a Prima Primissima díjazottja; a Primák 5 millió, a Primissimák 15 millió forintot vehetnek át a díj mellé.


A tizennégy éve Demján Sándor által alapított, négy éve az OTP által fenntartott díjról elmondható, hogy tradícióvá vált.
A Junior és megyei díjazottakkal együtt már 1700-an kaptak díjat az alapítványtól. A Primák és Primissimák közé az idei kitüntetettekkel együtt már 430-an tartoznak, ők összesen 3,5 milliárd forintot kaptak az elismerés mellé - számolt be a kuratórium elnöke.

 

A jelöltek köre idén is rendkívül széles volt, hétszáz kiválóság közül választották ki a harminc Primát; a legtöbb jelölés a színház- és filmművészet kategóriában érkezett, az előzetes jelöltek közül az adott területek szakértőinek javaslatai alapján választottak Primákat.

 

  •  Magyar irodalom kategóriában Ács Margit író, műkritikus, Rónay László irodalomtörténész, tanár és Vámos Miklós író közül hirdetnek Prima Primissimát, Magyar színház- és filmművészet kategóriában pedig Andorai Péter színművész, Kútvölgyi Erzsébet színművész és Marton László rendező a jelöltek.
  •  A Magyar képzőművészet kategória Primái Benkő Imre fotográfus, Bukta Imre képzőművész és Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező lettek, míg a Magyar tudomány kategóriában Bihari Mihály jogászt, politológust, Maróth Miklós klasszika-filológust, orientalistát és Perner Ferenc sebészt jelölték.
  • A Magyar oktatás és köznevelés kategóriában Földes Imre zenetörténész, zenepedagógus, a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola és Szarka Attila gyógypedagógus közül kerül ki az idei Prima Primissima, a Magyar építészet és építőművészet kategória díjáért pedig Tima Zoltán építész, Pelényi Margit építészmérnök, valamint Winkler Barnabás építész versenyezhet.
  • A Magyar sajtó kategória jelöltjei Baraczka Eszter, a közmédia brüsszeli tudósítója, Oplatka András történész, újságíró és Végh Alpár Sándor tárcaíró, publicista lettek, míg a Magyar sport kategóriában Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő, edző, Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, edző, illetve Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó, edző kapott jelölést.
  • Maczkó Mária népdalénekes, Mikulás Ferenc stúdióvezető, producer és Szokolay Dongó Balázs népzenész a Magyar Népművészet és közművelődés kategória díjáért versenyezhet. 
  • A Magyar zeneművészet kategória Prima Primissimája pedig Balázs János zongoraművész, Medveczky Ádám karmester és Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora közül kerül ki.

 

A hagyományokhoz híven idén is választanak közönségdíjast - mondta el Csányi Sándor, aki kiemelte a harminc év alatti tehetségeket elismerő Junior Prima-díjak, valamint a megyei Prima díjak fontosságát is.