2024.04.24, Szerda
Nyakvágófutás: egyre többen, egyre többet

Nyakvágófutás: egyre többen, egyre többet

Futaszög SE

2016.09.02. 10:15

Az indulók létszámát és az általuk megtett kilométerek számát illetően a cím mindenképpen ráillik a Futaszög S.E. által megrendezett IV. Nyakvágófutás félmaraton+ és családi napra, melyet Ballószögön rendeztek meg augusztus 28-án, vasárnap.

Hirdetés

- Az első versenyt - amelynek ötlete 2013-ban egy hajnali edzésen pattant ki a fejünkből a Nyakvágó domb felé futva - még a sógorommal, Zsíros Lászlóval és a családtagjainkkal közösen szerveztük, nem kis erőfeszítések árán - emlékezik vissza Somogyi Lajos, az egyik ötletgazda és főszervező.

 

Honnan ez az első hallásra nem túl vonzó név?     

A verseny a terepfutópálya mellett elhelyezkedő Nyakvágó dombról kapta a nevét, melyet verseny közben meg is kell "mászniuk" a versenyzőknek. Persze lehet, hogy egy hegyvidéken születettnek ez még csak nem is domb, de mi alföldiek már egy ekkora emelkedőn is kapkodjuk a levegőt.

 

A domb neve a Rákóczi-szabadságharchoz, azon belül pedig a rácok portyázáshoz kapcsolódik. Kecskemét, Nagykőrös és Cegléd katonasága a szentkirályi jászkun alkapitány vezetésével az orgoványi réten gyülekezett, és döntő fölénnyel győzedelmeskedett a környéket fosztogató rácok fölött. „Ez alkalommal sok fő vágattatott le” – emlékeznek a viadalra a krónikaírók.

           

A Nyakvágó nevének van egy másik magyarázata is a török uralom idejéből. Állítólag Izsák bég – akinek fennhatósága alá tartozott Izsák, Ágasegyháza, Orgovány és Bugac – igencsak szerette a magyar menyecskéket. A legenda szerint ez okozta a vesztét: a csábítót egyszer üldözőbe vette egy vitéz, és fejét vette az egyik orgoványi homokbucka közelében.

    

Szalóki Róbert, a félmaraton győztese a Nyakvágóra kapaszkodik fel. Fotó: Futaszög SE

       

A verseny évről évre nagyobb lesz

Az idei, szám szerint negyedik verseny szervezésébe már bekapcsolódott a falu egy jelentős része is - belőlük alakult meg a Futaszög S.E. - kiegészülve pártoló tagokkal, polgárőrökkel. A sportesemény minden évben egyre nagyobb fejlődésen megy keresztül a szervezők segítségének, lelkesedésének és ötleteiknek köszönhetően.

- Ez a verseny a Ballószögiek számára egy nagyon jó közösségépítő erő, ahol barátságok alakulnak ki, mivel egy közös célért együttműködve az emberek jobban megismerik egymást – fejtegette Somogyi Lajos.

           

„Olyan mint egy félmaraton, csak keményebb”  

A versenyszámok 9 órakor kezdődtek a gyermekek részére rendezett futóverseny több mint 80 résztvevőjével, majd ezt követően 9.30-kor rajtolt a 3,5 km-es futás.

           

10 órakor egyszerre indult a 7 km , a 14 km és a 22,5 km-es félmaraton mezőnye.

Látványra sem volt utolsó a több mint 250 sportoló együttes indulása. Miután minden futó visszatért a pályáról, akkor indult az utolsó versenyszám, a 22,5 km-es terepkerékpározás mezőnye.

 A célban minden versenyzőt érem, alkoholos frissítés (fröccs formájában), párakapu, gulyásleves várt.            

 

- Minden tisztelet az indulóknak , hiszen a nagy meleg és az alföldi homok időnként jócskán próbára tette a versenyzőket, igazolva a verseny egyik jelmondatát: „Olyan mint egy félmaraton, csak keményebb”.

 

A hőség és a terep nehézségeinek ellensúlyozására szolgáltak a 3,5 km-ként felállított frissítőpontok ahol a zene és a jó hangulat mellet víz, szörp, szőlőcukor, banán, mazsola, mogyoró, dinnye , jég és citrom várta a futókat, a Nyakvágó dombon pedig a Ballószögi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltóautója is részt vett a hűsítésben.            

 

Fotó: Futaszög SE

 

Nem csak futni lehetett

Miközben kint csodálatos környezetben, a Kiskunsági Nemzeti park mellett kijelölt terepfutópályán tartott a verseny, a sportcentrumban javában zajlottak a vetélkedők, a kispályás foci bajnokság, a gyermek és felnőtt aerobic és spinracing bemutatók.

           

A gyermekek részére ingyenesen használható ugráló várral, óriáscsúszdával kedveskedtek a szervezők, de minden korosztály számára rendelkezésre álltak a pingpong asztalok, a  kosárlabdapalánk és sok más további sporteszköz. 

 

Három órás spinracing maraton is volt. Fotó: Futaszög SE

 

„Elfelejtett visszafordulni”

- Nagyon sok kedves kis kaland és történet keletkezik egy ilyen napon. Például egy fiatal srác elfelejtett visszafordulni a 7 km-es futás 3,5 km-es fordítójánál és csak futott a pályán, míg a rendezők  a 16. kilométernél utol nem érték – ami nem volt egyszerű, mert igen erős , dobogós helyet érő tempót diktált. Vagy ámulva néztük a kislányt, aki a gyermek futóversenyen könnyedén, több mint a táv felével hagyta le a versenytársait. Ki tudja, még az is lehet, hogy egyszer ők lesznek a futás eljövendő olimpiai bajnokai – idézte fel Somogyi Lajos.

             

A versenyzők főleg a  meghitt, családias hangulatot, a sok bíztatást, a pálya szépségét, és a remek frissítő pontokat emelték ki a verseny erősségeként. Minden rajtszám egyben tombola szelvény is volt, így a nap zárásaként az indulók között értékes, a sportoláshoz kapcsolódó ajándékokat sorsoltak ki.

 

A rendezvényről készült további képek és az ott elért eredmények részletesebb listái  megtekinthetők a www.nyakvagofutas.hu oldalon, valamint a szervező Futaszög S.E. és a IV. Nyakvágófutás Félmaraton+ és családi nap Facebook oldalán.

 

A képeket és a beszámolót köszönjük a szervezőknek!

 

Galéria

KecskemétBallószögNyakvágó félmaratonfutóversenysport