2024.04.16, Kedd

Ismét Kecskeméten a Közgazdász-vándorgyűlés

Magyar Közgazdasági Társaság

2016.08.17. 08:48

Negyvenkét év után tér vissza Kecskemétre a Közgazdász-vándorgyűlés: a magyar közgazdászok legrangosabb és legnagyobb éves összejövetelének 1974 nyara után 2016. szeptember 15. és 17. között ad otthont ismét Bács-Kiskun megye székhelye.

Hirdetés

A konferencia központi témáját idén a versenyképesség, és ahhoz kapcsolódóan a foglalkoztatás, a szakképzés, a duális képzés, a felsőoktatás és az innováció adják. A vándorgyűlés két plenáris és 12 szekcióülésén mintegy 130 előadó osztja meg gondolatait a több mint félezres, hazai és határainkon túli magyar közgazdászokból álló hallgatósággal.

A nyitó plenáris ülésén – amely 2016. szeptember 15-én, csütörtökön 14 órakor veszi kezdetét a kecskeméti Hírös Agóra színháztermében – Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Kovács Árpád MKT-elnök köszöntőjét követen előadást tart többek között Matol­csy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A szeptember 17-i, szombati záró plenáris ülésen – a szekcióelnökök beszámolóit követően – többek között Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét és Nagy Mártont, a Magyar Nemzeti Bank alelnökét, a Budapesti Értéktőzsde Zrt. igazgatóságának elnökét hallgathatja meg a konferencia közönsége.

A pénteki napon, szeptember 16-án összesen 12 tematikus szekció várja az érdeklődő közgazdászokat, gazdasági szakembereket. A szekciókban a hazai gazdasági és pénzügyi élet felsővezetői, gazdaságkutatók és gyakorló vállalatvezetők, oktatási és képzési szakemberek mellett eddig a kormány hat államtitkára jelezte részvételét. Így a szekciókban a tervek szerint előadást tart Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár, valamint Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár is. Emellett az előadók között ott lesz például Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde Zrt. vezérigazgatója, Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke, valamint a Magyar Nemzeti Bank részéről Palotai Dániel gazdaságtudományi és kiemelt ügyekért felelős ügyvezető igazgató, Virág Barnabás monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgató és Szeniczey Gergő fogyasztóvédelemért és piacfelügyeletért felelős ügyvezető igazgató is. Az 54. Közgazdász-vándorgyűléssel kapcsolatos információk megtalálhatóak a konferencia honlapján, a http://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu címen.

A közgazdász-vándorgyűlés szervezője mintegy 5500 tagot számláló Magyar Közgazdasági Társaság (MKT), amely a maga 122 évével a magyar közgazdászok legrégebbi szakmai szervezete. Közhasznú, független egyesület, mintegy tucatnyi szakosztályt működtet, és csaknem valamennyi megyében – így Bács-Kiskun megyében is – működnek helyi szervezetei. Az MKT elnöke Kovács Árpád egyetemi tanár, a Költségvetési Tanács elnöke. Az MKT főtitkára Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója.

forrás: Magyar Közgazdasági Társaság