2024.04.25, Csütörtök

Az agrárium volt középpontban Kecskeméten

2016.08.23. 10:00

A Hírös Hét Fesztivál keretén belül az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület idén is megszervezte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot Kecskeméten a Városháza Dísztermében aug. 22-én, kedden.

Hirdetés

Az immár 17. fórum fő témája a Vidékfejlesztési Program 2014-2020. közötti időszakának aktualitásai és pályázatai voltak.

Szó esett a Tanyafejlesztési Program pályázatának tapasztalatairól, a megvalósult és várható Leader programokról is.

 

Rugalmasabbá tennék a területalapú támogatási rendszert

Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár előadásában azt hangsúlyozta, hogy a korábbi, lényegében csak területalapon, földhasználat alapján működő rendszerben 2015-ben új lehetőségek nyíltak meg a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására, lehetővé vált az egyszerűsített általány támogatási rendszer bevezetése a kisgazdaságoknak és sikerült célzott, a termelés mértékétől függő, termeléshez kötött támogatást biztosítani a szektorban. 

A legfontosabb módosítások között említette a zöldítés megjelenését. Ennek keretében a források harminc százaléka egy új környezetvédelmi, természetvédelmi szempontrendszer és ökológiai célrendszer alapján vehető igénybe. Ez a legnagyobb kihívás, amely az elmúlt évben támogatás-igénybevételi oldalon a magyar mezőgazdaságban megjelent - fogalmazott az államtitkár. 

A várható további változások között szólt arról, hogy a 2016-os kérelmekre vonatkozóan hamarosan új európai uniós jogszabály születik. A "sárga lapok" rendszere alapján, ha a gazdálkodó túligénylése nem haladja meg a tíz százalékot, a szankció felét kell csak megfizetni, ha a következő évben a gazdálkodó nem követ el újabb hibát. Ellenkező esetben a büntetés fennmaradó részét is meg kell majd fizetni.

 

Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás a Hírös Héten

A fórumhoz kapcsolódik a Hírös Hét állandó kiállítása, a 19. alkalommal megrendezett Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás, melyet a konferencia résztvevői is megtekintettek tegnap.

A kiállításon a térség 17 települése több, mint 170 kiállító terményeit mutatja be, 12 kézműves munkájába nyernek betekintést, 22 kulturális csoport produkcióját láthatják az érdeklődők. A nagyszabású térségi seregszemlén a kiállítás ideje alatt minden nap más-más település a házigazda, ahol a polgármesteri köszöntők után a látogatók megízlelhetik a települések különleges és egyedi finomságait, megtekinthetik kulturális programjait.

Galéria

Kecskemétmezőgazdaságvidékfejlesztés