2024.04.25, Csütörtök
Lendületesen halad a kalocsai csapadékvíz-hálózat fejlesztése
bacskiskun.hu

Lendületesen halad a kalocsai csapadékvíz-hálózat fejlesztése

bacskiskun.hu

2020.03.28. 16:52

A csapadékvíz árkok előre gyártott betonelemekkel történő kibélelése nemrégiben a Foktői úti új záportározó felöl, a Vörösmarty utcánál kezdődött, a kivitelezéssel onnan haladnak a Móra Ferenc utca irányába.

Hirdetés

Az enyhe tél is hozzájárult ahhoz, hogy az ütemezést megelőzve, lendületesen halad Kalocsán a Kertváros több kilométer hosszú csapadékvíz-elvezető hálózatának fejlesztése.

A november 12-én kezdődő munkálatok első fázisa a Foktői úti záportározó kialakításával, először az aljnövényzet eltávolításával, a mederbe eső fák kivágásával kezdődött.
Mint minden építés, ez is áldozatokkal jár, az árkok alját, részben oldalát burkoló betonelemek elhelyezése érdekében meg kellett, meg kell bontani a házak bejáróit. A helyenként értékes térkővel burkolt, betonnal fedett bejárók nyomvonalba eső része jelenleg ideiglenes zúzottkővel van megerősítve. Ám a kivitelező mindenhol az eredeti állapotot állítja vissza – tájékoztatott Boromisza Viktor, a városfejlesztési és városüzemeltetési osztály vezetője, aki több, a kivitelezést érintő információt is megosztott portálunkkal

Az osztályvezető emlékeztetett: Kalocsa Város Önkormányzata a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázatán nyert 200 millió forintot a „Kalocsa város csapadékvíz-elvezető hálózatának fejlesztése” című projekt megvalósítására. A forrást a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban, 100 százalékos támogatási intenzitás mellett biztosítja, így a felhasznált összeg vissza nem térítendő.

A projekt kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázatot a kiskunhalasi székhelyű VÍZÉPSZOLG-94 Kft. nyerte meg, a társaság a mélyépítési munkákban több évtizedes szakmai tapasztalattal és jó referenciákkal rendelkezik.

A megvalósítás a Foktői úton található, már meglévő záportározó kialakításával, első lépésként az aljnövényzettől való megtisztítással kezdődött, de amint az a helyszíni bejáráson is látható volt, a záportározó végleges kialakítása még hátra van.

Ezzel kapcsolatban Boromisza Viktor elmondta: a záportározó földmunkái áprilisban kezdődnek. A tározó mederfenék szintjének kialakításakor nem lehet elérni, belemetszeni a mértékadó talajvízszintbe. Ez azt jelenti, hogy csapadékos időjárás esetén lesz víz a záportározóban, szárazabb időszakban pedig nem.
Ennek ellenére az így kialakított tározó környezetének parkosításával, később esetleg sétányok kialakításával egy szabadidős tevékenységre is alkalmas, esztétikus új park jön létre a városban.

A folyamatban lévő kivitelezésről szólva az osztályvezető kifejtette: a csapadékvíz-elvezető árkok az érintett utcákban, vonalasan haladva, a tározótól indulva készülnek, hogy a csapadékvíz elvezetése folyamatos legyen, biztosítsák a víz elvezetését az esős tavaszi időszakban.
A szakember azokra az aggodalmakra reagálva, hogy a kapubejárók mikor és hogyan lesznek helyreállítva elmondta:
A kivitelező mindenhol az eredeti állapotot állítja vissza, természetesen csak a nyomvonalba eső, bontással érintett szakaszokon.
Ez azt jelenti, ahol térburkolatot kellett megbontani, ott térkővel, ahol a betonozott bejárót kellett feltörni, ott betonnal, ahol salakkal, vagy zúzottkővel erősítették meg a bejárót, ott ugyan ezekkel az anyagokkal állítják helyre az eredeti állapotot.
Mindenki előtt világos, hogy ezeket a bejárókat az ingatlanok tulajdonosai, ki-ki más minőségben készítette, így a most folyamatban lévő beruházással kár nem érheti őket.
Boromisza Viktor azt tolmácsolta: az önkormányzat és a kivitelező cég a munkálatok zavartalansága és mielőbbi befejezése érdekében közösen kéri az érintett területeken élők türelmét és együttműködését, esetleges problémák esetén helyszíni egyeztetésre kerül sor.

KalocsaKalocsacsapadékvíz-hálózat fejlesztés