2024.03.28, Csütörtök
Átadták Kalocsán a Paksi közi vasúti átjáró fénysorompóját

Átadták Kalocsán a Paksi közi vasúti átjáró fénysorompóját

Glencore Agriculture Hungary Kft.

2019.04.09. 14:16

Kalocsán, a Foktői vágányhálózaton az eddigi biztosítatlan, andráskereszttel jelzett vasúti átjáróban a közúti és vasúti forgalom megnövekedése miatt szükségessé vált egy fénysorompó üzembe helyezése. Ezt a gyakran arra közlekedők és a környéken élők is kérték.

Hirdetés

A mai napon átadták a zajhatás csökkentése és a biztonságos közlekedés érdekében kiépített, Paksi közi vasúti átjáró korszerű fénysorompóját. A mintegy 56 millió forint összköltség egyharmad-kétharmad arányban a Pannon Növényolajgyártó Kft. és a MÁV között oszlott meg. Közel 19 millió forintot biztosított Közép-Európa legnagyobb növényolajgyára, a foktői Pannon növényolajgyár (a Glencore magyarországi cégcsoport tagja). A tereprendezést, a burkolat-helyreállítást, a közlekedési lámpák kihelyezését és az átjáró körüli növényzet rendbe tételét Kalocsa Város Önkormányzata vállalta.

A sorompó kiépítéséről tavaly kötött megállapodást Kalocsa Város Önkormányzata a MÁV Zrt.-vel és a Glencore magyarországi cégcsoport tagjával, a Pannon Növényolajgyártó Kft.-vel. Eddig a vonatszerelvények – a vasúti előírásoknak megfelelően – a kereszteződés előtt és után minden egyes esetben megállásra, majd indulásra kényszerültek.
Az átadott fénysorompó növeli a közúton közlekedők és a tehervonatok biztonságát is. A sorompóberendezést úgy alakították ki, hogy a mozdonyvezető is érzékelje a működését. Így hiba esetén nem hajt a vasúti átjáró vágányszakaszára, és értesítést küld a műszaki szakembereknek.

„Egy cég életében a siker nem csak a megtermelt nyereségben és az elért hatékonyságnövelésben mérhető, hanem abban is, hogy mit tud nyújtani a környezetének, ahol a tevékenységét folytatja. Úgy gondolom, hogy ez a beruházás amellett, hogy hozzájárul a vasútvonal mentén lakók nyugalmának javításához, tovább erősíti a Kalocsa Város Önkormányzatával, a MÁV-val és a lakossággal meglévő jó kapcsolatunkat is.” – mondta Juhász Csaba, a Glencore Agriculture Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

KalocsaKalocsavasúti átjáró