2024.03.28, Csütörtök

Október elején megkezdődött Kalocsán a Róna utca közvilágításának kiépítése

kalocsa.hu

2018.10.06. 13:50

Október 26. a teljesítési határidő, addig be kell fejezni a kivitelezési munkálatokat, a műszaki átadás-átvételt pedig november 7-ig kell lezárni.

Hirdetés

Hétfőn, október első napján dr. Bálint József polgármester, a Műszaki Osztály vezetője, Boromisza Viktor és munkatársa átadták a munkaterületet a kivitelező cég, a szekszárdi székhelyű Perfect-Phone Kft. képviselőinek, és megkezdődött a Miskei útnak a Liget és a Róna utca közötti szakaszán, valamint a Róna utcában az Anda Present bejáratáig a közvilágítás-hálózat bővítés.

A tervdokumentáció még 2016-ban elkészült, forrás hiányában azonban húzódott a kivitelezés. A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány pályázati rendszerében azonban 2017-ben sikerült Kalocsa Város Önkormányzatának közvilágítás-hálózat bővítési-fejlesztési támogatást nyerni. A támogatási szerződés aláírását követően elkészültek a kiviteli tervdokumentációk, majd a beszerzési eljárás végén a  Perfect-Phone Kft.-vel megkötötték a kiviteli vállalkozási szerződést a Miskei út egy szakasza, illetve a Róna utca közvilágítás fejlesztésére.

Így a Miskei útnak a Liget utca és a Róna utca közötti, közvilágítási hálózattal ki nem épített szakaszán, illetve a Róna utcának a Miskei úttól az Anda Present bejáratáig kiépül a közvilágítási hálózata, kandeláberekkel, földkábeles elektromos energia ellátással az utca egyik oldalán. A szakaszon huszonhét kandeláber, ledes lámpatesttel kerül kiépítésre. A lámpatesteket helyi cég, az Emika gyártja. Ilyen típusú lámpatesteket már több helyen szereltek az országban, és kedvezőek a tapasztalatok .
A pályázat 80 százalékos intenzitású, a teljes bekerülési költség 24.904.852 Ft, ebből az építés költsége 21.608.876 Ft.
A JETA pályázaton 19.923.881 Ft nyert az önkormányzat, a 20 % önerő összegét az RHK Kft. biztosította.

 

Október 1-jén a kivitelező átvette a munkaterületet, és meg is kezdődtek a munkálatok. Jelenleg földmunka zajlik, a kandeláberek helyét alakítják ki, kutatóárkokat készítenek a közmű kereszteződések feltárására. Kitűzik a kandeláberek helyeit, a közművek helyeit felkutatják, majd elkezdődik a hálózatépítés.

 

Forgalmi fennakadások várhatók a jelenlegi forgalomtechnikai tervek alapján mind a Miskei úton, mind a Róna utcában. Nem lesz útzár, a forgalom mindkét irányban haladhat, de az érintett útszakaszokon 30 kilométeres sebességkorlátozás lesz érvényben, valamint az előzés tilalma a Miskei úton, földmunkákat jelző közúti jelzőtáblákat is helyeznek el, illetve előfordulhat, hogy darus gépjárművek is dolgoznak majd ezen a szakaszon a kandeláberek felállítása során és a lámpatestek felszerelésekor. Ekkor esetleg bójás elterelés fog életbe lépni a munkagépeknél, és útszűkület lassíthatja a forgalmat.

KalocsaKalocsaközvilágítás-fejlesztés