2024.03.28, Csütörtök
Pálfordulás Kalocsán - a helyi baloldal sem támogatja a ráerőltetett jelöltet

Pálfordulás Kalocsán - a helyi baloldal sem támogatja a ráerőltetett jelöltet

kalohirek.hu

2018.02.23. 08:57

Kínos végjátéka kezdődött el a kalocsai baloldalnak is azzal, hogy az MSZP helyi elnöke még annak az árán sem támogatta a "baloldali összefogás" jelöltjét a helyi testületben a szavazatával, hogy ezzel le kellett mondani a pártelnökségről.

Hirdetés

Valamilyen beteg módon a baloldal egyik utolsó bástyája veszett el ezzel, amit eddig Kalocsa jelenített meg. Hiszen közismert, hogy Neidermüller Péter személyében a DK teljes erejével szerezte meg 2014-ben Kalocsána város vezetését. Bár az ország egyik legprovokatívabb európai politikusát, finoman fogalmazva nem övezi általános örömünnep, elmondható, hogy Angeli Gabriella jelölésével az érseki várost birtokló baloldal talán elérte a gödör alját és hamarosan megszűnik. Rá is férne egy öntudatos vezetés a városra, mert az ezeréves múltra visszatekintő Kalocsán bizonyos, hogy az elmúlt 70 év nem kerül bele a történelemkönyvekbe a jó példák oldalán...

A kalohirek.hu bszámolója:

Kiszorítósdi – Angeli Gabriellát több bizottságból visszahívták, az ÖKO Pontból is leépítik, Lakatos János távozik az MSZP-ből

Angeli Gabriella szerint a LED-lámpás közvilágítás-fejlesztési beruházás kapcsán folytatott OLAF-vizsgálatról Budapesten múlt pénteken tartott sajtótájékoztatójára adott retorzió volt az a két előterjesztés, amelyekkel Bálint József arra tett javaslatot, hogy a bizottságok átszervezésével távolítsák el őt a jogi bizottság éléről, illetve a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár (KKKK) és az ÖKO Pont átszervezésével szűnjön meg az általa betöltött státusz. A lépéseket a polgármester takarékossági célokkal indokolta. Angeli azt állította az ülés előtt, hogy az említett lépésekről csak a sajtótájékoztatója után kézhez kapott testületi anyagokból értesült. Tekintve, hogy Angeli több bizottság tagja és a jogi bizottság elnöke volt mostanáig – illetve jogi értelemben még március 1-jéig az –, legalábbis elgondolkodtató, hogy az információink szerint múlt hét közepén, napokkal a sajtótájékoztató előtt elkészült előterjesztésről a vele közös táborban, baloldali pártok által támogatott függetlenként mandátumhoz jutott képviselők nem tájékoztatták, de még az őt támogató MSZP helyi elnöke, Lakatos János sem figyelmeztette. Utóbbi egyébként kézremegés nélkül szavazott Angeli Gabriella ellen az ÖKO Pont ügyében, amivel egyúttal lemondott helyi elnöki pozíciójáról, sőt MSZP-beli párttagságáról is.

Arról már írtunk, hogy Gőgös Zoltán a ma délutáni szimpátiatüntetésen kijelentette, hogy ha a kampány idején egy MSZP-tag a képviselőjelöltje ellen szavaz egy ilyen fajsúlyú ügyben, azzal automatikusan kilép a pátból, értelemszerűen tisztségéről is távozik. Nagy nyomás nehezedett tehát Lakatos Jánosra, a kalocsai MSZP párt-alapszervezet (eddigi) elnökére. Azonban nem remegett a keze, 11 igen szavazattal 1 nem ellenében megszavazta a testület az ÖKO Pont és a KKKK átszervezését – tehát Lakatos is igennel szavazott.

 


Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Az ülés alatt távozó Gőgös Zoltán portálunk kérdésére megerősítette, hogy Lakatos már nem a párt tagja, ami szabályzatuk értelmében döntést sem igényel.
Az ülést követően Lakatos Jánost is arra kértük, kommentálja a Gőgös Zoltán által elmondottakat, ő azonban elzárkózott ettől a lehetőségtől.

Elgondolkodtató: hogyan lehetséges, hogy Angeli nem értesült az „ellene” előkészített lépésekről, amint az is, hogy Bálint József indokai közt az ülésen hangoztatott és az előterjesztésben is kifejtett takarékossági célok mellett esetleg más motívum is föllelhető.

Például tény, hogy Angeli, aki – tetszik, nem tetszik – legalábbis elméletileg azonos politikai táborba tartozik a polgármesterrel és a testület többségével, rendszeresen szavazott Bálint József javaslatai ellen, legutóbb például megtorpedózva első körben a 2018-as költségvetés elfogadását.

Az időrendiség miatt semmiképp sem lehetett megtorlás a polgármester lépéssorozata, ám ha az lett volna, Bálint József esetében talán akkor sem a Fidesz ármánykodását sejtenénk elsőként, hanem például azt a bizalomvesztést, amely lépésről lépésre erősödött a polgármester és a baloldali városvezetés illetve Angeli Gabriella között, amelyet bizonyára nem enyhítet az sem, hogy Angeli képviselőasszony az országos média előtt terítette azokat a lapokat, amelyekkel kapcsolatban korábban Bálint József a testületi ülés nyilvánossága előtt hangsúlyozta, hogy az OLAF által hangsúlyozottan bizalmas információkat tartalmaz.
Végül – elfogadva elsődlegesnek a takarékossági érvet – fölvetődhet a kérdés, hogy a város pénzügyi helyzetének figyelembevételével miért épp most került sor e lépésre.
Mások pedig azt kérdezik, hogyan tölthette be ezt a pozíciót eddig is egy önkormányzati képviselő, aki ráadásul több bizottság tagja, sőt van, amelyiknek elnöke is, akinek ráadásul jogi végzettsége van, de információnk szerint ökológiai, környezetgazdálkodási, illetve – védelmi, vagy energetikusi végzettséggel nem rendelkezik.

 


Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Angeli Gabriella maga is azért kardoskodott a munkahely megtartása mellett, hogy azt az ő távozásával egy szakember tölthesse be. Angeli kérte, hogy a személyét érintő napirendekről nyílt ülésen tárgyaljanak, amit Bálint József polgármester nem támogatott, de az érintettek közül elsőként Kati Lászlót megkérdezte, hozzájárul-e ehhez.
Kati László azonban ehhez nem járult hozzá, a többieket tehát már meg sem kellett kérdezni.

A rendeletben meghatározott költségvetési irányrendeknek megfelelően az előző költségvetési irányzathoz képest további megtakarítási módosításokra tettek javaslatot a képviselők – indokolta javaslatát Bálint József, hozzátéve, hogy ehhez a KKKK működési szabályzatát kell módosítani.

Folytatás: Kalohirek.hu