2024.04.24, Szerda

Végveszélyben Kalocsán a paprika fővárosa cím

Kalohírek

2017.11.06. 10:46

Kalocsán és környékén már csak ezer hektáron piroslik a paprika.

Hirdetés

Kalocsa a paprikával bevetett területek nagyságát tekintve már évek óta vesztésre áll Bátyával, Fajsszal és Miskével szemben, a történelmi előzményekhez visszatérve ismét Bátya van a tájkörzet paprikatermesztésének élvonalában. Még bő tíz éve 3500 hektárról takarították be a hungarikumot, addig jelenleg 1000 hektárra becsülték a kézi szedés miatt élőmunka igényes paprika vetésterületét. A pirosarany nagyüzemi feldolgozásban a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezető szerepe megmaradt, de a fogyasztói szokások változása, az import árak csökkenése miatt náluk is átrendeződött a termékszerkezet.

 

Minderről a házi termesztésű paprika mellett elkötelezett bátyai gazdák és Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatója beszélt a napokban igencsak őszintén az egyik országos TV-csatorna híradójában.

Illés Veronika és Baksa István termelők nem rejtették véka alá, hogy a paprikatermesztési kedv alábbhagyásának egyfelől az öntözővíz, másfelől a drága, ennek ellenére hiányzó élőmunkaerő az oka. Szinte lehetetlen napszámost találni, az egyre inkább öregedő, nagy termelői tapasztalattal rendelkező gazdák pedig már „kalákában”, egymást segítve sem képesek a paprika csúcsidőben történő betakarítására. 

A paprika fagyérzékeny növény, így ha a mindenszenteki fagyok beköszöntével kint éjszakázik a termés, könnyen odaveszhet az egész évi munka. A keserű mondatok ellenére azért Bátyán szép számmal vannak olyan házak, amelyek ereszén ott piroslik a felfűzött, vagy „szütyőzött” paprika. Alig pár hét múlva az idei őrlemény is megjelenik. Szinte senkinek sincs kétsége afelől, hogy a kistermelői produktum ára az idén is emelkedik, és nem lesz annyi, amit fel ne szippantana a kereslet.

 

A riporterek Németh Józsefet is megkérdezték. A vezérigazgató tényszerű beszámolójából kiviláglott, hogy a gazdák baja a legnagyobb feldolgozót is nyomasztja, hiszen a termőterület, a termés apadása óhatatlanul a felvásárlási árakra is kihat. Fokozza a bajt, hogy a hazainál évek óta jóval olcsóbb az import paprika. A fiatalok étrendjében már kevésbé van jelen a gulyásleves, pörkölt, egyéb paprikás ételek, így a nagyobb élelmiszer áruházak polcairól sem fogy kellő mennyiségben a kétségtelenül világra szólóan kitűnő, mégis kevésbé keresett kalocsai paprika. A szakember szerint valamit javíthat a helyzeten, ha a kézi szedést még inkább kombinálják a gépi szedéssel, bár kétségtelen, hogy az utóbbinak a minőség láthatja kárát. 

A megkérdezett szakemberek szerint a környéken a fűszerpaprika nagyüzemi termesztése gyakorlatilag megszűnt.A jelenlegi körülmények között aligha van remény arra, hogy egyszer még, a közeli jövőben régi fényében tündököljön a hungarikum, a kalocsai tájkörzetből származó fűszerpaprika.

KalocsaKalocsafűszerpaprikakalocsai paprika