2024.03.28, Csütörtök

Tűzoltók gyakorlatoztak a kalocsai kórházban

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.11.09. 14:15

A gyakorlaton összesen hatvan, a katasztrófavédelemnél közösségi szolgálatát teljesítő diák vett részt. A diákok a feltételezés szerinti, tűzzel érintett osztályon fekvő- illetve járó betegeket személyesítették meg, mellyel hozzájárultak a kiürítés élethű szimulációjához.

Hirdetés

 

Egy tűzeset észlelését követően fontos a gyors helyzetfelismerés és a felelősségteljes döntések meghozatala. Kiemelt szerepe van a feladatoknak olyan közintézmények esetében, ahol nagy létszámban vannak jelen ágyhoz kötött, önálló helyváltoztatásra képtelen emberek, akiknek mentését a dolgozóknak kell megkezdeni. Ilyen kiemelt létesítménybe szervezett komplex katasztrófavédelmi együttműködési, törzsvezetési, valamint kiürítési gyakorlatot a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Kalocsán.

 

A gyakorlat célja volt, hogy a védelmi igazgatásban közreműködő szervek, a polgári védelmi szervezetek, valamint az együttműködők begyakorolják egy egészségügyi intézményben (kórház) keletkezett tűz következményeinek felszámolását, az elsődleges életmentési, műszaki mentési, lakosságvédelmi, kárfelszámolási, területbiztosítási feladatokat.

A Kalocsai Szent Kereszt Kórházban a gyakorlatra kijelölt emelet egyik kórterméből az éjszakai ügyeletes nővérek egyike füstöt látott szivárogni a folyosóra. A nővér egy porral oltóval megkezdte a tűz oltását, és a kórteremben lévő betegek kimentését. A másik nővér telefonon jelezte a tüzet a megyei műveletirányításra, ezzel megkezdődött a tűzoltók, az egészségügyi dolgozók, és az együttműködő szervek és szervezetek közös gyakorlata, hiszen egy valós tűzesetnél is egymásra épülnek és megoszlanak a mentési munkálatok. A helyszínen tartózkodó dolgozóknak – orvosoknak, ápolóknak, betegszállítóknak – a tűzoltók kiérkezéséig meg kell kezdeniük az épület kiürítését, a fekvő- és a járó betegek mentését. Fontos, hogy a kórház dolgozói közel valóságos szituációban gyakorolják a betegek mentését, mi is a teendő egy füsttel telítődött helyiségben, a betegek állapotától függően hogyan lehet a legrövidebb és legbiztonságosabb útvonalon kimenteni az épületben tartózkodókat. A tűzoltók a kiérkezést követően az éles helyzetnek megfelelően avatkoztak be, hajtották végre a gyakorlaton az életmentéshez és a tűzoltáshoz kapcsolódó feladataikat.

A kórház munkatársai megkezdték a tűz oltását - ami a feltevés szerint nem járt sikerrel - mentették a bent tartózkodókat, tájékoztatták a helyzetről a kiérkező tűzoltókat. A tűzoltók védősugár védelme mellett behatoltak az épületbe, a tűzoltás-vezető megkezdte a felderítést, mentési csoportot alakított, valamint irányította a tűz továbbterjedésének megakadályozását és a tűz oltását. A beavatkozó állomány az égő terület megközelítésének szabályait betartva, teljes védőfelszerelésben, légzésvédelem használata mellett hajtotta végre a feladatot.

A komplex gyakorlaton egyszerre több helyszínen és több társszerv bevonásával zajlottak az események. A káresemény sikeres felszámolását az összehangolt, pontos feladatellátás tette lehetővé. Elsődleges feladat volt a tűz oltása, a betegek mentése a füsttel telített szintről, valamint biztonságos helyre történő eljuttatásuk.  A másik helyszínen eközben megtörtént a kimenekítés előkészítése, befogadási helyek előkészítése, a sérültek ellátásának biztosítása, valamint a lakosság tájékoztatásának megszervezése. Helyszíni operatív törzs irányította a kárfelszámolásban közreműködők tevékenységét.

A gyakorlaton összesen hatvan, a katasztrófavédelemnél közösségi szolgálatát teljesítő diák vett részt. A diákok a feltételezés szerinti, tűzzel érintett osztályon fekvő- illetve járó betegeket személyesítették meg, mellyel hozzájárultak a kiürítés élethű szimulációjához. A gyakorlat tapasztalatait a kórház beépíti a tűzvédelmi oktatásaiba, a tűzriadó tervébe. Megelőzési szakmai szempontból, a hatósági szakemberek előre meghatározott szempontok alapján vizsgálták és elemezték a kiürítés módszertanát, amelyet felhasználnak a tevékenységük fejlesztéséhez.

 

A feladatok végrehajtásában részt vettek: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat, Kalocsa Város Polgármestere és közbiztonsági referense, az Országos Mentőszolgálat, a Szent Kereszt Kórház munkatársai, a Kalocsai Járási Helyi Védelmi Bizottság, Kalocsa Települési Polgári Védelmi Parancsnokság, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, a Solti Katasztrófavédelmi Őrs, a Kalocsai Rendőrkapitányság, valamint a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma dolgozói.

 

KalocsaKalocsaBács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtűzoltó gyakorlat