2024.04.20, Szombat

Csecsemő újraélesztő, lélegeztető készüléket kapott a kalocsai kórház

kalohirek.hu

2017.05.23. 08:23

Az élet egyik legszebb, egyben legrizikósabb pillanata a születés, amikor is a világra jött csecsemőre számos veszély leselkedik. A statisztikák szerint ilyenkor az újszülöttek közel 10 százalékánál van szükség valamilyen segítségre a légzés beindulásához. A Magyar Fejlesztési Bank egy újraélesztő és lélegeztető készüléket adományozott a a Kalocsai Szent Kereszt Kórház csecsemőosztályának.

Hirdetés

 

Dr. Korsós Judit, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház csecsemőosztályának gyermekgyógyásza elmondta, az osztály rendelkezik több hasonló eszközzel, ám a Magyar Fejlesztési Banktól május elején átvett újraélesztő, lélegeztető készülék a legmodernebb orvostechnikát képviseli. 

A mintegy 600 ezer forint értékű gépet a szakorvosok különösebb felkészítés nélkül tudják használni, az ápolók pedig egy tanfolyam elvégzését követően válhatnak alkalmassá az adott esetben valóban életet mentő készülék alkalmazására.

Dr. Korsós Judit az alkalmat megragadva a nyilvánosság előtt mondott köszönetet a Magyar Fejlesztési Banknak az önzetlen támogatásért. Mint elhangzott, a kalocsai szülészeten a tavalyi év hasonló időszakához képest emelkedett a születések száma, de eddig szerencsére nem volt olyan szülési esemény, hogy az új készüléket használni kellett volna.

 

 

Az újszülött, a koraszülött nagyon sok veszélynek van kitéve a saját éretlensége, az immunrendszerének nem megfelelő működése miatt. Már a születés során vagy akár később is kerülhet olyan helyzetbe, hogy a légzése nem kielégítő illetve egyáltalán nincs. Emiatt újraélesztést kell kezdeni, illetve gépi lélegeztetést kell alkalmazni. Ilyenkor a szakorvos a beteg állapotának megfelelően állítja be a lélegeztető-gépet. Közben folyamatos megfigyelés (személyes és gépi) alatt áll a csecsemő. 

Az új készülék azért jobb az eddig használtnál, mert segítségével finomabb, az adott csecsemő állapotának a legjobban megfelelő légzési funkciókat lehet elérni. Ezáltal hatékonyabb lesz a lélegeztetés, és jóval kevesebb lélegeztetési szövődménnyel lehet számolni.
 

KalocsaKalocsaKalocsai Szent Kereszt Kórházlélegeztető készülékcsecsemő