2024.04.25, Csütörtök
2017 - Nagyon rendben van Kiskőrös
Bácsmegye.hu

2017 - Nagyon rendben van Kiskőrös

2017.05.22. 16:42

A hétvégén ünnepelte Kiskőrös a város alapításának a 299. évfordulóját. A három napos rendezvény során egy rendkívül kedves rendezvénysorozat zajlott le, amely eseménysort itt is a polgármesteri karmesteri pálca vezényelte. Jelenleg Bács-Kiskun megye talán legélhetőbb városává vált Kiskőrös, aminek a polgármesterét Domonyi Lászlót kérdeztük meg a jelenről és a jövőről a főtéri forgatagban egy tea mellett:

Hirdetés

Terveznek ünnepséget a 300. városalapítási évforduló alkalmából?

Igen, és úgy tervezzük, hogy akkor egy éven keresztül folyamatosan a 300. évfordulót tudja majd ünnepelni a város, így egy sokkal nagyobb ünnepségsorozattal szeretnénk majd készülni

 

Hogy állnak Kiskőrös város pénzügyei?

A város pénzügyi stabilitása erős. Hiányról és hitelekről még most nem tudunk beszámolni, ugyanakkor, ha elindulnak a beruházásaink, akkor hitelfelvételre lesz szükség, mivel egy-egy beruházásnak akkora önereje van, hogy muszáj lesz hitelt felvennünk, valamint úgy látjuk gazdaságosabbnak - a mai banki kamatokat látva-, hogy kár lenne nem felvenni.

 

Bírja-e a kiskőrösi önkormányzat a bérversenyt?

A kormányhivatalokban dolgozók elég komoly béremelést hajtottak végre, ezért úgy láttuk, hogy muszáj követnünk a kormányhivatali feltételeket. Kiskőrös városa január elsejétől éves költségvetési szinten 96 millió forint bérnövekményt fizet ki a dolgozóinak. Bár nem egységes béremelés volt, de mindenkinek emeltük a bérét. Innentől elmondható, hogy minden évben a költségvetésünk 100 millió forintos nagyságrendű bérnövekménnyel el kell hogy bírjon, és el is fog bírni.

 

Hogy állnak a város jelenlegi beruházásai?

A TOP és TAO források felhasználásával jelenleg igen nagy ívű és drága beruházások vannak szemünk előtt. Az óvodánk teljesen váratlanul 900 millió fölé nőtt a költségvetésben, így sokkal nagyobb lesz az óvoda, mint ahogy azt megterveztük, mivel a hatósági előírások mindenre kiterjednek. Az óvoda mindenképp a nagyobb beruházások közé sorolható, mely megfeszíti a költségvetésünket, ugyanakkor a szükségessége nem lehet kérdés. Két régi óvodát – melyekben 5 csoportszoba volt – bezárunk, helyettük az új óvodában már 6 csoportszoba lesz. Fontos a városnak az óvoda, hiszen folyamatosan növekszik a gyerekek száma. Érdemes óvodát építeni, hiszen erre igény és szükség van, illetve várhatóan ezzel az óvodával, valamint csoportbővítéssel be tudunk majd segíteni a bölcsődei ellátásnak is.

 

További beruházások…?

A piaccsarnok lesz a következő nagy projektünk, mely során már az előző évben megvásároltuk a piac területét és a rajta lévő csarnokot. Mindezt teljesen önerőből, 175 millió forintból. A TOP-on keresztül a gazdaságfejlesztés során lehetőség nyílik, hogy 280 millió forintból Kiskőrösnek is lehet igazi városi piaccsarnoka.

Továbbá a sportcsarnok egy gigaberuházás Kiskőrösnek. Számunkra teljesen váratlanul a kézilabda szövetség arra kért minket, hogy egy 3000 ülőhelyes nemzetközi mérkőzésekre alkalmas sportcsarnokot építsünk Kiskőrösre, melyre képesek vagyunk, így óriási lehetőség lett hirtelen előttünk és örülünk, mivel a kézilabda szövetség mindenben támogat minket. Ehhez a projekthez is jelentős önerő kell, viszont a sportcsarnokra nagyon nagy szüksége van a városnak, hiszen nem csak egy kézilabda csarnok lesz, hanem egy kimondottan kulturális és egyéb rendezvényekre alkalmas csarnok, mely várhatóan sokkal dinamikusabban fogja megmozgatni a város életét. Az egész csarnok kialakítása során egy nagyszínpad, valamint a hozzátartozó infrastruktúra is szerepel a terveink között.

Még van egy álom, amelyet a kiskőrösiek nem nagyon hisznek el: a multi pék mögötti mély fekvésű vízgyűjtőterületen egy víztározót szeretnénk építeni. Ez egy 2,4 hektáros vízfelület lesz, mely körül egy szabadidős tevékenység eltöltésére alkalmas, rekreációs környezetet szeretnénk kialakítani. Érdemes tudni, hogy ennek a projektnek komoly vízszabályozási jelentősége lesz, hiszen Soltvadkert felől a Sáhor csatorna itt gyűjti össze a vizet, és ez a csatorna viszi el Kiskőrös belvízét, és az összes csapadékvízét. Mivel a városnak vannak olyan pontjai, ahol nagyon sokáig képes a víz megmaradni, így azt találtuk ki a tervezőkkel, hogy a nagy esők előtt lezárjuk a csatornát egy zsilippel, majd a beérkező vízzel feltöltjük a víztározót, így a városban lévő víz sokkal gyorsabban fog eláramlani.

Pályázatok szempontjából kissé összetorlódtunk, de energetikában még két épületünket szeretnénk fejleszteni. A polgármesteri hivatal udvarában egy 1,8 megawattos biomassza erőművet szeretnénk beépíteni, mely biomasszával működtetve segíti a Batthyány Óvoda, a Polgármesteri Hivatal, a Pátria épülete, a zeneiskola és a Művelődési ház fűtésének megoldását.

Továbbra sem adtuk fel a fürdő fejlesztési lehetőségeket. Fontos lenne még egy termálkút megfúrása, mivel az eredeti nagy kutunk beomlott. Bár van még két kutunk, de mindenképp kell egy biztonsági kút. Emellett azt gondolom, hogy szükség lenne még egy szabvány vízilabda úszómedencére is.

 

Időben mikor valósulhatnak meg ezek a beruházások?

Terveink szerint 2020-ig minden be lesz fejezve. Egy éve nyílt meg a János Vitéz látogatóközpont, melyen keresztül elindítanánk a városmarketinget, ezzel nagyobb hangsúlyt fordítva a turizmusra, hiszen a városnak van mit megmutatnia a világnak. A növekvő gyermeklétszám, a stabil gazdaság, a fejlődő kulturális turizmus, mind-mind arra ösztönzi a városvezetést, hogy bátran lépjen előre Kiskőrös fejlődése érdekében.

 

A 2017-es rétesfesztivál harmadik napján beszélgetünk. Az első napon előadott színdarab kapcsán a Bácsmegye.hu által közzétett jegyzet jelentős felhördülést okozott a városban. Mi a véleménye erről?

Véleményem szerint Supka Éva egy tehetséges ember, aki sok jót tesz a városért. Személy szerint csodálkozok rajta, hogy volt kampányfőnökként nem veszi észre, hogy a Szilveszter Társulat legutóbbi két darabjának a humor mögött nagyon komoly üzenete is lehet.

 

Talán elmondható, hogy a harmadik választási ciklusára elértre, hogy Kiskőrös megoldja az évtizedes problémáit és az önkormányzat valódi gazdaként kezdjen el működni. Mire számíthatnak a kiskőrösiek a város vezetői arculatától?

Úgy gondolom, hogy határozottság kell ahhoz, hogy eredmény legyen. Ha a kiskőrösiek eddig meg voltak elégedve azzal a fejlődési ütemmel, amit mi a képviselő-testülettel produkáltunk, akkor továbbra is azt gondolom, hogy nekünk továbbra is ezen a vonalon kell tovább mennünk. Nem beszélek mellé, ahhoz, hogy szervezettségében, pénzügyeiben Kiskőrös ma egy jóval tudatosabb település, mint volt például 2006 körül, atalán nem túlzok, ha azt mondom, hogy ebben nekem személyesen is rendkívül sok munkám van. Az eredményeink érthetően nem szomorítanak el, amelyektől felvértezve a jövőben a korábbiaknál is határozottabban szeretnék kiállni a város érdekei mellett az egyéni érdekekkel szemben.

KiskőrösMegye