2024.04.25, Csütörtök
Egy paprikás olasz város keresi Kalocsával a kapcsolatot

Egy paprikás olasz város keresi Kalocsával a kapcsolatot

kalohirek.hu

2017.02.28. 05:27

Az Európai Régiók és Települések Tanácsa olasz szekciója közvetítésével érkezett megkeresés, amely szerint Altino közép-olasz város keresi az együttműködést magyar partnertelepüléssel, paprika-feldolgozás terén való együttműködés, illetve testvérvárosi kapcsolatok kiépítése céljából - számolt be a kalohirek.hu

Hirdetés

Ott is van hagyományos paprikatermelés, van paprikamúzeumuk, illetve paprikafesztiváljuk is augusztusban.

Egyelőre szó sincs testvérvárosi kapcsolatról, csak tapogatózó tárgyalásokról. Utána meglátjuk, hogy mire lehet vinni ezt a dolgot.– fogalmazott dr. Bálint József polgármester a szerdai testületi ülés végén tett polgármesteri bejelentések közt, majd az Altino település illetékeseivel való tárgyalások megkezdésére kért fölhatalmazást a képviselőktől, amelyet ellenvélemény és tartózkodás nélkül meg is adott neki a testület.

Altino 

Altino apró, de csodaszép fekvésű, festői közép-olasz városka Abuzzo régió Chieti megyéjének középső részén. Csaknem azonos szélességi körön fekszik Rómával, de azzal ellentétben a „csizmának” a „sarok” felőli szegélye közelében. Az Adria partjától mintegy húsz kilométerre található településtől a másik irányban, a szárazföld belseje felé tíz kilométert megtéve egy egymáshoz közvetlenül kapcsolódó öt természetvédelmi területből álló, állat és növényvilágáról híres rezervátumkomplexumhoz érkezünk. Altino lakosainak száma – 2004-es adat szerint – 2536, de az 1936-ben mért legnagyobb népessége sem volt több 2958 főnél. 

Az önmagukról angol nyelven küldött – a testületi ülésen körbeadott – bemutatkozó, településismertető levél tanúsága szerint az „altinói édes paprikát” dokumentáltan 1748. óta termelik. 

Az ottani paprikatermesztés gazdag hagyományait egy paprikamúzeum is bemutatja az érdeklődőknek a város középkori hangulatú történelmi központjában, és egy paprikafesztivállal is emléket állítanak e helyi specialitásnak.

Ajánló