2024.04.24, Szerda

Megnyílt Kalocsán az ASTRICEUM Érseki Múzeum

turizmus.com

2016.12.20. 09:15

Újabb fejezethez érkezett a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye több éve tartó, komplex munkájában, mely a kalocsai Érsekség épületeinek és környezetének, több mint ezer éves egyház- és kultúrtörténeti múltjának feltárását tűzte ki céljául.

Hirdetés

Az 1956-os forradalmi események 60. évfordulójára emlékező kiállítással nyílt meg Kalocsán az ASTRICEUM Érseki Múzeum.

Az Érseki Kastély mellett, a Főszékesegyházzal szemben, egy 1769-ben épült, volt Kanonokház épületének helyreállításával és bővítésével megvalósult egy új, országos jelentőségű múzeum, az ASTRICEUM Érseki Múzeum.  Az épület történeti múltja jelentős, impozáns, barokk építéskori állapotának helyreállítása, korszerű bővítése egy csaknem 2000 négyzetméter alapterületben ad helyet majd annak az egyháztörténeti érseki gyűjteménynek, mely jelenleg is gazdag műtárgyállománnyal rendelkezik.

A múzeum az 1956-os forradalmi események 60. évfordulójára emlékező kiállítással nyílik meg, melynek egyik része Ravasz István, 18 éves salgótarjáni fiú tragikus halálával az ’56-os események tükrében megrendült emlékezetünket idézi. A kiállítás másrészt az országos megmozdulásokhoz kapcsolódó, történeti hűségű kalocsai egyházpolitikai, polgári és katonai eseményeket idéz fel.

A kiállítás 2017 márciusáig tekinthető meg, utána Asztrik érsek személyéről, illetve ezt kibővítve ősztől lesz látható – állandó kiállításként – a végleges egyháztörténeti gyűjtemény.

KalocsaKalocsaKalocsa-Kecskeméti FőegyházmegyeASTRICEUM Érseki Múzeum