2024.04.19, Péntek
Kormányhatározatban a Kalocsa-Paks Duna-híd

Kormányhatározatban a Kalocsa-Paks Duna-híd

magyarepitok.hu, mkfe.hu

2016.07.26. 10:00

A kormányhatározat 81 projektet nevesített, többek közt a Kalocsa-Paks Duna-hidat.

Hirdetés

A kormány határozatban rögzítette a 2022-ig megvalósítandó közútfejlesztési beruházásokat. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a kormány elfogadta az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP), az  Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF), valamint hazai költségvetési források terhére megvalósuló projekteket.

 

A kormányhatározat azt is leszögezi, hogy kizárólag a mostani rendeletben nevesített, összesen 81 beruházást támogatja a fenti forrásokból. A projektlista bővítése kizárólag a kormányhatározat módosításával lehetséges.

 

A Kalocsa-Paks Duna-híd beruházást a költségvetési forrásból finanszírozott közútfejlesztések közé sorolták. A listán még két másik új Duna-híd, a komáromi és a budapesti Galvani-híd megépítése szerepel.


A tervezett közútfejlesztések között található a 445. sz. főút Kecskemét elkerülő (II/2) ütem (M5 és 5. sz. főút között) projekt megvalósítása is.

 

Új kormánybiztos koordinálja a közúti fejlesztéseket

A határozat ugyanakkor felszólítja a nemzeti fejlesztési minisztert és a  közlekedési infrastrukturális fejlesztésekért felelős kormánybiztost a beruházások előkészítésére és megvalósítására.

Utóbbi szerepkörbe július elején Homolya Róbertet nevezték ki. Feladata a nemzeti fejlesztési miniszterrel, Seszták Miklóssal együtt irányítani a fejlesztéseket ellátó szerveket.

A felsorolt projektek állásáról és az őket fedező forrásokról a nemzeti fejlesztési miniszternek és a  kormánybiztosnak negyedévente jelentést kell készítenie.

 

A Kalocsa-Paks hídról

A térségben már évekkel ezelőtt felmerült, hogy Bács-Kiskun és Tolna megye között szükséges lenne egy újabb közúti összeköttetés. Jóllehet Dunaföldvárnál és Szekszárdnál vannak hidak, ám ezek sem Paksot, sem Kalocsát nem kapcsolják be közvetlenül az ország kelet-nyugat irányú vérkeringésébe. Valószínű, hogy az új hídnak az atomerőmű tervezett bővítése adott lendületet.

A tervezett nyomvonal: a híd a dunántúli oldalon az atomerőműtől kissé délre, Dunaszentgyörgynél vágna neki a Dunának, az alföldi oldalon Foktőnél érne talajt, majd Kalocsától 2 kilométerre északra csatlakozna be az 51-es főútba.

KalocsaKalocsahíd