2024.04.19, Péntek
Kiskőrös tényleg az aranyháromszögben van – most már tény

Kiskőrös tényleg az aranyháromszögben van – most már tény

2016.07.26. 10:16

Az ország egyik legkreatívabb tájegységét szokás némi irigységből a magyar arany-háromszögnek nevezni.

Hirdetés

Most már viszont tény, hogy Kiskőrös a magyar arany-háromszög része, ugyanis egy régészcsapat 3700 éves aranyékszereket tárt fel a város melletti ásatás során. A lelet valószínűségét illetően Wilhelm Gábor régész elmondta, hogy annyi esély volt rá, hogy ilyen értékes leletre bukkannak, mintha Szibériában egy egész jégbefagyott mamut családot találtak volna.

Domonyi László Kiskőrös jókedélyű polgármestere a hétfőn rendezett sajtótájékoztatót értelemszerűen a város és a feltárást vezető kecskeméti Katona József Múzeum közötti további együttműködés kialakításáról tett említés. Elmondta továbbá, hogy a leleteket a városmarketing szempontjai szerint kívánják hasznosítani abból a célból, hogy abból Kiskőrös iránt még inkább felkelthessék az érdeklődést.

Mint közismert a magyar kadarka fővárosában rendkívül széleskörű a turisztikai látványosságok, érdekességek tárháza. A városban helyezkedik el például az ország egyik legjelentősebb interaktív közlekedési múzeuma, óriási az egész városban a szlovák hagyományokat idéző objektumok. Nem mellékesen Petőfi Sándor szülőházát tényleg mindenkinek látni kell, amit a pár hónapja átadott varázslatos János Vitéz ház is vonzóvá tehet.

A térség gasztronómiáját talán az jellemezi a legjobban, hogy pár éve Csizmadia András gasztronómiai szakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja és a Budapesti Gazdasági Főiskola docense a városban rendezett rétesfesztiválon tett alapos körútja után kijelentette, hogy Kiskőrös érdemes lenne az ország gasztronómiai fővárosa címre.

Az Alföldön végtére is jelenleg két térség van, ahol nem csökken a lakosság száma, az egyik persze Kecskemét, de mindjárt utána Kiskőrös következik, ahol az elmúlt 10 évben lendületes fejlődés vette kezdetét. Így a vélhetően felbecsülhetetlen értékű 3700 évesnek mondott aranyékszerek végtére is a kézzelfogható bizonyítékai, hogy Kiskőrös alatt a föld valóban arannyá válik ha jó kezekbe kerül.

Galéria

Ajánló