2024.04.19, Péntek

Szeptember végére készül el az új ivóvízbázis Szekszárdon

2015.03.26. 05:35

Az eredeti március 30-i határidő helyett szeptember 30-án zárul le az új szekszárdi ivóvízbázis kiépítésének projektje, a több mint hatmilliárd forintos, európai uniós beruházásra azért van szükség, mert a jelenlegi víznyerő helyet két évtizede diklóretilén-szennyezés fenyegeti.

Hirdetés

A határidő módosítását a műszaki tartalom változtatása indokolta - mondta Ács Rezső (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere szerdán, a projekt állásáról a bogyiszlói víztisztító telepen tartott sajtótájékoztatón.

A beruházás keretében a bogyiszlói Duna-parton parti szűrésű kutak épültek, ahonnan 19 kilométer hosszú vezeték juttatja el a nyersvizet a Bogyiszlón épülő víztisztító telepre, majd innen a tisztított vizet Szekszárdra.

A polgármester elmondta: a változtatás lényege, hogy az ellátás biztonsága érdekében nem egy vezetéket, hanem vezetékpárt fektetnek le a Bogyiszló és Szekszárd közötti szakaszon, ahol a Sió, a Holt-Duna és az M9-es autópálya alatt is át kellett vezetni a csöveket.

Közlése szerint a szekszárdi önkormányzat várhatóan a héten megkapja a műszaki változtatáshoz a közreműködő szervezet engedélyét. A 6,3 milliárd forintos, 3, 99 milliárd forint uniós támogatással, a Duna-Aszfalt Kft. kivitelezésében zajló projekt eddigi szakaszában 3,1 milliárd forint értékű számlát fogadott be az önkormányzat, és 2,2 milliárd forintot fizetett ki. A projekt megvalósíthatóságával kapcsolatban megjegyezte: 2014. decemberben a közreműködő szervezet helyszíni ellenőrzésen azt állapította meg, hogy időarányosan teljesültek a feladatok.

Katona Ferenc, az üzemeltető Egyesült Regionális Önkormányzati Víziközmű Zrt. műszaki igazgatója arról számolt be, hogy a projekt 70 százalékos készültségben van, a távvezetékek 95 százaléka elkészült, az elkészült tisztítóműben a gépészeti berendezések egy része hiányzik, és hátra van a szekszárdi vízműtelepen szükséges átalakítás. A nyersvíz vas- és mangántartalmát ózonos oxidációs eljárással csökkentik - tette hozzá.

Szekszárdon 1993-ban tárták fel a vízbázist veszélyeztető ipari eredetű, diklóretilén-szennyezést. A jelenleg használt Sió-part kutakat úgy védik, hogy tíz kút szívóhatást gyakorol a szennyezett területre, így a káros vegyi anyag nem kerülhet az ivóvízbe. Egy 2007-ben végzett számítás szerint 2015-re már el kellett volna érnie a szennyezésnek a mostani vízbázist, ami azért nem történt meg, mert plusz szívókutakkal lassították a diklór-etilén terjedését.


Forrás: MTI