2024.04.20, Szombat

"Összenő ami összetartozik" - leszerződött egymással az agrárkamara és a takarékok

2015.02.01. 09:37

(Vidám képek az AGROmashEXPO -ról Forrás: agroinfo.hu)A 113 takarékszövetkezeti integráció, mintegy 1525 fiókját tömörítő szervezet tulajdonában álló Takarékbank az elmúlt évben lélegeztetőgépre kapcsolta az immár általa irányított szövetkezeti rendszert, például azzal, hogy 2014-ben egyetlen új terméket vezettek be. A korábbi 17-18 százalékos penetráció után pénteken immár 10 százalékos piaci részesedésről tett említést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával kötött stratégiai megállapodás alkalmával, illetve egy homályos megjegyzésben jelezte, hogy a földalapú támogatást a jövőben ők is elő tudják finanszírozni a gazdálkodóknak. Igazán komoly kérdés, hogy a kiszipolyozott integrációk meddig bírják, hogy a "gyerekük" sakkban tartja őket, illetve egyáltalán meddig bírják?

Hirdetés

Stratégiai megállapodást kötött a Takarékbank Zrt. a szövetkezeti hitelintézeti integráció nevében a Nemzeti Agrárgazdasági (NAK) Kamarával pénteken Budapesten, az AGROmashEXPO szakkiállításon.


(Vidám képek az AGROmashEXPO -ról Forrás: agroinfo.hu)

A megállapodás keretében a takarékszövetkezetek testreszabott és olcsóbb finanszírozást kínálnak már hétfőtől agrárügyfeleik számára.

Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója az aláírás alkalmából elmondta: 113 takarékszövetkezet 1525, főként vidéki fiókkal rendelkezik. A szövetkezeti hitelintézetek számára az agrárszektor szereplői természetes ügyfélkört jelentenek, ebben a szegmensben több mint 10 százalékos részesedéssel rendelkeznek, amelyet növelni akarnak a jövőben.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke azt hangsúlyozta: az agrárkamara tagjai számára alapvető, hogy egyszerűen és olcsón juthassanak a tevékenységüket finanszírozó forrásokhoz, mert csak így javíthatják versenyképességüket és teremthetnek új munkahelyeket.


(Vidám képek az AGROmashEXPO -ról Forrás: agroinfo.hu)

A NAK elnöke hozzátette: a versenyképesség növelése és a munkahelyteremtés a kormányzati időszak kiemelt feladata, aminek sikeres végrehajtásához az agrárkamara tagsága is hozzá kíván járulni. Ehhez pedig összefogásra, együtt gondolkodásra van szükség. Ezért is kötött eddig a NAK - a mostanival együtt - 62 stratégiai megállapodást különböző szakmai szervezettel.

A Takarékbank vezérigazgatója elmondta, hogy a takarékszövetkezetek ügyfélkörébe már most is sok ős- és kistermelő, kis, közepes és nagy agrárvállalkozás tartozik, de reményei szerint a jövőben ez tovább bővül. Ezt szeretnék ösztönözni azzal, hogy a megállapodáshoz konkrét számlavezetési és finanszírozási termékeket dolgoztak ki. Így például a gazdálkodók igénybe vehetik majd a takarék agrár-számlacsomagot, illetve a földalapú támogatás előfinanszírozását, vagy a takarék gazdahitelt, gazdakártyát.


(Vidám képek az AGROmashEXPO -ról Forrás: agroinfo.hu)