2024.04.23, Kedd

Megdöbbentő csalások a magyar munkahelyeken - így trükköznek a cégek

2015.08.02. 08:41

A foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályokat ellenőrizte a hatóság június végén és az eredmény megint lesújtó: alig van cég, amelynél minden rendben lenne - írja a napi.hu

Hirdetés

únius 22. és július 10. között zajlott a munkaügyi hatóság legújabb akcióellenőrzése, melyben azt nézték, hogy a cégek törvényesen foglalkoztatják-e a dolgozóikat. Hát nagyon úgy tűnik, hogy nem, mivel a vállalkozások 84 százalékánál találtak valamilyen munkaügyi jogsértést, ez pedig a dolgozók 64 százalékát érintette.

A vizsgálatok fókuszában az építkezések, kereskedelmi egységek (boltok, standok, pékségek), változó (fesztivál, vásár) és állandó helyen működő vendéglátóhelyek (éttermek, presszók, éjszakai szórakozóhelyek, szálláshely szolgáltatók), mezőgazdasági területek és feldolgozóipari létesítmények, illetve a különböző szolgáltatásokat (fizikai közérzetet javító, személy- és vagyonvédelmi, takarító, gépjárműszerelő, rendezvényekhez kapcsolódó, stb.) nyújtó munkáltatók voltak.


Napi.hu

A hatóság azt is kiemelte, hogy a vizsgálatokat nem csak munkaidőben végezték, hanem akár hétvégén, vagy a hivatali időn túl is ellenőriztek.

"Ma vagyok itt először"

Visszatérve az ellenőrzések eredményeire, az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglalója szerint a szabálytalanságok egy része olyan súlyos volt, illetve ismételt szabályszegésnek minősült, hogy a jogsértések miatt a jelenlegi adatok alapján 101 db munkaügyi bírság kiszabása várható. Mivel a hatályos jogszabályok szerint kkv-t első alkalommal büntetni nem lehet, így 310 figyelmeztetést is kiadott a hatóság. Ezzel a szabállyal egyébként eléggé visszaélnek a cégek, mondván ha nincs büntetés, akkor kihasználják a lehetőséget és a bejelentés nélküli foglalkoztatással jelentősen csökkentik a költségeiket.

Folytatás:www.napi.hu