2024.04.24, Szerda

Mátyás pálinka kiválósságok születtek a kiskőrösi Kunság-Szesz Zrt-nél

2014.07.10. 21:39

A lehetséges legmodernebb pálinkafőzési technológiához egy rendkívül elhivatott főzőmestert tudhat magáénak a kiskőrösi Kunság-Szesz Zrt., ahol az elmúlt időben a pálinkák az országos pálinka-kiválóságok közé is bekerültek, és a több mint 500 minta közül Gyulán a legmagasabb Champion díjat is elnyerte a főzde. a Kunság-Szesz Zrt. ifjú főzőmesterével Gyurján Attilával (22) beszélgettük:

Hirdetés

Pár szóban bemutatná magát

Gyurján Attila 22 éves kiskőrösi lakos vagyok, pálinkafőzéssel foglalkozom, borász technikus vagyok.  A technikusi minősítésem a szakma kiváló tanulója országos versenyen szerzett második helyezésem alapján nyertem el. A szakmai gyakorlatot a térségben lévő szeszfőzdékben szereztem meg, de elmondhatom, hogy a családban is komoly hagyománya volt a pálinkafőzésnek. Magát a pálinkafőzést nagyapám eszközeivel és a szerzett ismereteimmel már 16-17 éves koromban elkezdtem.

A szülei mit szóltak ahhoz, hogy 16 évesen pálinkafőzésbe kezdett?

Édesanyám az elején kicsit ellenezte a dolgot, de az iskola mellett levelezőn elvégeztem a pálinkafőzéshez szükséges tanulmányaim is, így ma a gyümölcspálinka gyártó végzettségem is megvan.

Mikor találkozott a Kunság-Szesz Zrt. pálinkaüzemmel?

Hihetetlennek hangzik, de az újságban olvastam róla, hogy itt egy új pálinkafőző épül. Felkerestem Nagy László tulajdonost és jeleztem neki, hogy lehetőség szerint én szeretnék itt dolgozni.  Ő egy hosszabb állásinterjú után körbevezetett, elbeszélgettünk, és miután már volt egy főzőmester bizalmat kaptam, hogy itt dolgozhassak. Mint segéd kezdtem meg a munkát, de később úgy alakult, hogy ő elment és én léptem a helyére, így tudtam kibontakozni.

Akkor ez a mostani lesz a harmadik szezon, amiben részt vesz?

Igen az első egyfajta teszt szezon volt, amikor pár ezer hektó gyümölccsel tesztelésre került a Hagyó Kft által kifejlesztett technológia. Az első év végtére is azzal telt, hogy összeállt a rendszer, így az utóbbi másfél évben tudunk teljes kapacitással működni.

Most már évente 80.000 hektoliter fok pálinkát készítenek?

Igen, ami 160.000 hektoliter fok 50 %-os pálinkát tesz ki. Ez nagyon jelentős mennyiség, de a hazai fogyasztásnak egy kis része. Ez mindenkit meglep még engem is, amikor a 100 hektoliteres pálinkatartályba belenézek, rendre az jut eszembe, hogy ugyan hány felespohárnyi pálinkát látok magam előtt.

Mit szólnak az ismerősei, hogy ilyen fiatalon pálinkafőző mester?

Miután már fiatalabb koromban is a pálinkafőzés volt a hobbim, megszokták. Megjegyzem, hogy itt Kiskőrösön azért nem annyira kirívó az, ha valaki szeret pálinkát főzni, talán az elhivatottságom azért nem mindennapi. Azt pedig, hogy ez a mester jelző mikortól használható nem is tudom igazán, mert arra, mint például a fodrászoknál, ahol mestervizsgát lehet tenni, nálunk nincs mód. Bár főzőmesterek végzik azt a munkát, amit én végzek a Kunság-Szesz Zrt-nél, de én nem hívnám magam mesternek, hiszen ott vannak, akik már évtizedek óta a szakmában vannak és nagy dolgokat vittek véghez.

Akkor mivel magyarázza, hogy a gyulai pálinkaversenyen az ön közreműködésében készült pálinka champion díjat nyert el, több mint 500 minta közül?

Én abban látom ennek a magyarázatát, hogy onnantól kezdve, amikor megkapjuk a gyümölcsöt - ez esetben a Lepotica szilva volt -, már benne van az orromban, a számban, hogy mit akarok tőle. Ennél én azt szerettem volna, hogy ez a lepoticás fajta jelleg jöjjön ki és ne az a lekvár íz és illat, amit általában készítenek belőle. Aki ismeri a lepotica szilvát az tudja, hogy milyen ízű és illatú a gyümölcs.

22 évesen honnan sikerült ezeket az illatokat felismernie?

Ehhez segített a borászképzés, hiszen ott is a különböző hibákat felismertetik, és ez így van a pálinkánál is. Ha egy illatot egyszer megérzünk, azt megjegyezzük.

Mi a véleménye arról, hogy ilyen szép mennyiségű díjat nyert el a Kunság-Szesz Zrt. az Mátyás pálinkáival az elmúlt időben?

Az elért eredményeikre nagyon büszkék vagyunk, mégis az egyik legszebb eredményünk, a Pálinka Nemzeti Tanács  által rendezett Országos Pálinka Verseny 2014, ahol a Mátyás szőlőpálinkánkkal aranyérmet érdemeltünk ki.

Az igazság az, hogy az elmúlt évben rendkívül intenzív munkavégzés folyt nálunk és az idén bízom benne, hogy egy kicsit többet tudok törődni egy-egy tétellel, mert akárhogyan is, de én érzem a díjak ellenére is, hogy az elmúlt évben nem tettem magam oda amennyire szerettem volna. Az idén többre számítok magamtól, mert érzem, hogy többre vagyok képes.