2024.04.19, Péntek

Kétszázmilliárd töblettámogatás az állattartóknak

2014.08.19. 07:27

Akár 70 ezerrel is több ember dolgozhat a következő években a mezőgazdaságban, miután a kormány 2020-ig több mint 200 milliárd forint többlettámogatást nyújt az állattartóknak.

Hirdetés

A kormány a következő években az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságokat az eddiginél jobban támogatja majd. Feldman Zsolt, a szaktárca, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára korábban azt mondta: így szeretnék azt elérni, hogy minél több vidéki embernek legyen munkája. 
Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Duna Híradójának elmondta: a magyar kormány 2020-ig nemzeti forrásokból 180 milliárd forint és Európai Uniós forrásokból már most 32 milliárd forint olyan többlettámogatást kíván az állattenyésztés számára biztosítani, amik az eddigieken túlmenően segíti az állattartók jövedelmezőségét, a mezőgazdasági munkahelyek megtartását és új munkahelyek létrehozását. 
Már 2015-től több tízmilliárd forinttal segítik az állattenyésztéssel foglalkozó gazdákat. A sertéstartók például nyolc és fél milliárd forinttal, a tejtermelők 15 milliárd forinttal, a baromfi és a marhatartók pedig külön-külön 11 milliárd forinttal több támogatást kapnak, mint idén. A közelmúltban döntött a kormány a területalapú uniós támogatások rendszerének átalakításáról. 
Ennek is az egyik célja az állattenyésztéssel foglalkozó kis- és közepes gazdaságok megsegítése. A Nemzeti agrárkamara elnöke szerint ez már csak a munkahelyteremtés miatt is fontos. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a legfontosabb feladat a mezőgazdaságon keresztül minél több embernek megélhetést biztosítani, ehhez pedig az egyes ágazatok fejlesztésére van szükség. 
Európában alapvetően egy kis- és közepes gazdaságokra épülő agrárstruktúra épült ki, ami egy jól működő modellnek minősül – tette hozzá. A kormány számításai szerint a mostani intézkedésekkel 2020-ig 50-70 ezerrel többen dolgoznak majd az agráriumban, mint most.
hirado.hu