2024.03.28, Csütörtök

Ismét aktuális a nitrát adatszolgáltatás

2014.10.30. 11:46

Az 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet 10. §. (2) és 11. § (2) bekezdései alapján, a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez kapcsolódó Cselekvési Program részeként, a mezőgazdasági gazdálkodók egy részének adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik.

Hirdetés

Adatszolgáltatásra kötelezettek:  - nitrátérzékeny területen valamennyi mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdálkodó, - nitrátérzékeny területen kívül a magánszemélyek háztartási igényeit meghaladó mértékű állattartást folytató személyek, gazdasági társaságok. 
A területek nitrátérzékenység szerinti besorolását a 43/2007. (VI. 1.) FVM rendelet települések szerinti bontásban, felsorolásszerűen tartalmazza. A rendelet fizikai blokk szintjén állapítja meg a területi érzékenységet. A nitrátérzékeny fizikai blokkok száma 2013. szeptember 1. napjával jelentősen megnőtt, így ha a gazdálkodó esetleg nem biztos abban, hogy az általa művelt terület nitrát érzékenysége változott-e, arról a www.mepar.hu honlapon tájékozódhat. 
Fontos: A korábbi évek gyakorlatától eltérően, a mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdálkodók a jelenlegi adatszolgáltatással érintett időszakról (2013. szeptember 1. - 2014. augusztus 31.) az adatszolgáltatásaikat - a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 48/A. § alapján - csak elektronikus úton tehetik meg. 
Tehát a korábbi gyakorlat, miszerint az adatszolgáltatást a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságához (6000 Kecskemét Halasi u. 36.) személyesen vagy postai úton nyújtották be, a jelenlegi bevallási időszaktól kezdődően már nem alkalmazható, a papíralapú bevallások nem kerülnek feldolgozásra. 
Az elektronikus adatszolgáltatás módjai: 
- Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) segítségével, melyhez ügyfélkapus azonosító, valamint a Java futtatókörnyezet és a NÉBiH honlapjáról letöltött nyomtatvány szükséges. Beküldése a hatósághoz a www.magyarorszag.hu oldalon keresztül történik. (részletes leírás a https://www.nebih.gov.hu/nyomtatvanyok/e_nyomtatvanyok oldalon) 
- XML formátumban, amennyiben a gazdálkodó nyilvántartásai vezetéséhez olyan szoftvert alkalmaz, amely képes .xml formátumú adatlap előállítására. Az aktuális elektronikus adatszolgáltatás benyújtásának határideje: 2014. december 31. Az ANYK program használata esetén nem szükséges minden gazdálkodónak az okmányirodákban igényelhető ügyfélkapus hozzáférést beszerezni. 
A bevallással érintett gazdálkodó adataival kitöltött elektronikus nyomtatvány - egyéni meghatalmazás birtokában - más személy ügyfélkapujáról is beküldhető. 
A benyújtott adatszolgáltatás alapját minden esetben a gazdálkodó által év közben kötelezően vezetendő nyilvántartások kell hogy képezzék. Ezek lehetnek pl: gazdálkodási napló, trágyázási nyilvántartás, legeltetési nyilvántartás, állattartási nyilvántartás, trágyatárolási nyilvántartás stb. Felhívjuk az adatszolgáltatásra kötelezett gazdálkodók figyelmét, hogy a hiányosan, vagy nem megfelelően kitöltött adatlapokat az elektronikus adatrögzítő rendszerben nem lehet rögzíteni, így fontos az adatlapnak a részletes kitöltési útmutató szerint pontos kitöltése. 
Az adatszolgáltatás elmaradása, vagy valótlan adattartalommal történő benyújtása esetén, a gazdálkodó egy későbbi pályázat elbírálásánál hátrányba kerülhet, valamint a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről szóló 27/2006. (II. 7.) Kormány rendelet alapján, az illetékes kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága nitrát adatszolgáltatás bírságot is kiszabhat. 
Az adatszolgáltatás benyújtásáról további információ kérhető a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága (6000 Kecskemét Halasi u. 36., telefon: 76/502-450)