2024.04.19, Péntek

Figyeljenek a kisadózó vállalkozások!

2015.10.07. 09:34

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) egy olyan kedvező adózási módot jelent, amely a vállalkozások meghatározott köre számára – összehasonlítva a „hagyományos” adózási formákkal – lényegesen alacsonyabb mértékű közteherfizetéssel és kevesebb adminisztrációs teherrel jár.

Hirdetés

Azonban ahhoz, hogy a kata adóalanyisága megmaradjon az adózónak, több feltételnek is meg kell felelnie, ezek közül az egyik, hogy a kisadózó vállalkozás NAV-nál nyilvántartott, végrehajtható, nettó módon számított adótartozása a naptári év utolsó napján nem haladhatja meg a 100 ezer forintot. Fontos, hogy az adótartozás alatt nem csupán a kata adónemen, hanem az összes adónemen esedékességig meg nem fizetett tartozást és jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatást kell érteni. Az adózók adófolyószámlájuk egyenlegét az ügyfélkapun keresztül is nyomon követhetik.

Azért is érdemes odafigyelnie a kata adóalanyoknak év vége közeledtével adótartozásaikra, mert az adóalanyiság megszűnésétől számított 24 hónapban az adóalanyiság ismételten nem választható.

 

 

 

 

 

                                                                                                               Jegyinák Attila

                                                                                                                  sajtófelelős