2024.04.24, Szerda

Betegségek után járó adókedvezmény

2015.04.21. 09:54

Bizonyos betegségben, súlyos fogyatékosságban szenvedő magánszemélynek megfelelő orvosi igazolással lehetősége van az összevont adóalap adóját csökkenteni a havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel, azaz 5 250 forinttal.

Hirdetés

Súlyos fogyatékos személynek azt a magánszemélyt kell tekinteni, aki súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, illetve aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

A betegség pontos besorolását az orvosnak kell meghatároznia, az nem tartozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe. A kedvezményre jogosító igazolást szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve a beteg háziorvosa állíthatja ki. A kedvezményt az éves személyi jövedelemadó elszámolásakor lehet érvényesíteni, de az igazolás birtokában már év közben, a munkáltatónál az adóelőleg megállapítása során is figyelembe vehető.

Az orvosi igazolással a kedvezményt elévülési időn belül visszamenőlegesen – 2015-ben a 2009-es adóévig – is igénybe lehet venni a személyijövedelemadó-bevallások önellenőrzésével, ha az állapot már a korábbi években is fennállt. További információ a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain, valamint az Általános Tájékoztató Rendszerén (TCC) keresztül, a 06-40/42-42-42 számon kérhető.