2024.04.20, Szombat
Kedvezményes lakásáfa fékezheti a kecskeméti újlakás-drágulást
ingatlan.com

Kedvezményes lakásáfa fékezheti a kecskeméti újlakás-drágulást

ingatlan.com

2020.10.09. 09:33

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány elkerülte az új építésű lakóingatlanok piacát Kecskeméten. Miközben ugyanis a lakáspiaci élénkülés az idén – részben a Covid–19 hatására – alábbhagyott, Bács-Kiskun megyeszékhelyén tovább emelkedett az új lakások és házak árai. – derül ki az ingatlan.com összefoglalójából. Az ingatlanhirdetési portál elemzése szerint a 2021-től alkalmazható ötszázalékos lakásáfa, segíthet a kecskeméti drágulás megfékezésében.

Hirdetés

Az ingatlan.com elemzése szerint az átlagos négyzetméterár 682 ezer forintra nőtt a városban, ami az egy évvel korábbi 565 ezer forintos átlagárhoz viszonyítva több mint 20 százalékos drágulást jelent az új lakóingatlanok piacán.

„Az országos átlagot meghaladó mértékben drágultak az új építésű ingatlanok Kecskeméten az elmúlt időszakban. A megyeszékhelyen tervezett fejlesztések és beruházások miatt egy itteni ingatlan ma is jó befektetésnek számít. Éppen ezért folyamatosan erős a kereslet az új lakásokra, a lakásfejlesztők a növekvő költségeiket pedig érvényesíteni tudják a vételárban” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

 

Építkezés lehet a vásárlás alternatívája

Aki nem befektetési szándékkal keres jó minőségű lakást, annak ebben a helyzetben reális alternatívát nyújthat a saját erős építkezés. Az építési telkek ára ugyanis a kész új lakásokénál jóval kisebb mértékben nőtt. Az ingatlan.com elemzése szerint a Kecskeméten elérhető lakóövezeti és külterületi telkek átlagára szeptember végén 12 millió forint volt a tavalyi 11 millió után. Az eladó telkek négyzetméterára 10 ezer forintról 11 ezer forintra nőtt ugyanebben az időszakban. „Bizonyos mértékű önerővel, az állami támogatásokkal és hitellel számolva ebben az esetben könnyen lehet, hogy nagyobb otthonba tud költözni a család, mintha kész lakást vásárolna egy vállalkozástól. Ráadásul a saját igények is jobban érvényesülhetnek a tervezés és a kivitelezés során” – mutatott rá Balogh László, hangsúlyozva, hogy bár új lakás vásárlásánál ugyanazok a támogatások érhetők el, az építkezőket is kiemelten segítik az állami otthonteremtési juttatások.

Érdemes figyelembe venni, hogy a csok a nagycsaládos építtetőknek akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitelt jelent, de a kevesebb gyereket vállaló családok is milliókat forgathatnak bele egy építkezésbe. Tavaly július óta elérhető a babaváró támogatás is, amelynek 10 millió forintja szintén felhasználható egy építkezéshez, ráadásul a babavárót a bankok 75 százalékban önerőként is beszámítják hitelfelvételkor. Ha valaki Kecskemét környékén keresgél, ott ennél jóval olcsóbban is tud megfelelő telket vásárolni, sőt egyes településeken a falusi csok támogatásával is lehet számolni.

 

Segíthet a kedvezményes lakásáfa is

Az ingatlan.com szakértője megjegyezte, az építkezéseknek ismét lendületet adhat az 5 százalékos lakásépítési áfa, amelynek visszavezetését szerda este jelentette be a miniszterelnök a készülő új otthonteremtési program részeként.

Az új lakásokra vonatkozó áfacsökkentés bejelentése a lakásépítések szempontjából nagyon időszerű volt, hiszen a kiadott lakásépítési engedélyek 2020 augusztusában négyéves mélypontra süllyedtek. A kedvezményes lakásáfa miatt növekedésnek induló újlakás-kínálat ráadásul a lakásdrágulást is megfékezheti Kecskeméten.

GazdaságKecskemétúj lakás