2024.03.19, Kedd

Nem a hideggel van baj, hanem a meleggel!

agrarszektor.hu

2018.03.01. 21:25

Nincs katasztrófa a hideg miatt a növényállományokban, sem a szántón, sem az ültetvényekben. A tavasz azonban – éppen az enyhe tél miatt – meglepetéseket hozhat.

Hirdetés

Növényvédelmi szakembereket kérdezte meg az agrarszektor.hu, mennyire kell megijedni a mostani fagyos napoktól. Ők azonban inkább az eddigi enyhe tél miatt riadoztak.

Kujáni Olga Bács-Kiskun megyében leginkább a gyümölcsösökre lát rá.”Igaz, hogy a kajszi és az őszibarack rügyei is kipattantak, de láttunk már ennél keményebb fagyokból is sikeresen regenerálódó ültetvényeket. A szőlő tavaly nemcsak kibírta a mínusz 20 fokos hideget, de az alvórügyekből még szebb termést is hozott az átlagnál” – emlékezetet a szakember. A rovarkártevőkkel azonban komoly gondok lehetnek idén: „Nemcsak a saját faunánk, de a mediterrán kártevők is sikeresen átvészelték az idei telet.” Szántón a repcebogár korai és nagyszámú megjelenésére számít Kujáni Olga.

 

Kocsis Imre Tolna megyében arról számol be, hogy a repcelevelek már most fómásak, a kalászosokon pedig megjelent a sárgarozsda. Mindez azt vetíti előre, hogy komoly gombanyomás várható idén, erős lisztharmat- és szeptória-fertőzésre lehet számítani. Vörös Kornél (Komárom-Esztergom megye) ehhez hozzáteszi, hogy a szokásos munkamentben elvégzett fungicides kezelések ezeket a problémákat kezelni tudják.

Amitől azonban mindketten tartanak, az a rovarok gyors és nagy egyedszámú betelepülése a táblákra. „Kellett volna három egymást követő nap a kártevők megtizedelésére, amikor mínusz 18 fok alatt van a hőmérséklet” – vélekedik Kocsis Imre. Vörös Kornél szerint is nagyobb lesz a rovarnyomás, ezért a szokásosnál éberebbnek kell lenni idén. „Nem biztos, hogy több védekezésre lesz szükség, de az időzítésre most nagyon ügyelni kell.

Két nap alatt átléphetik a betelepülő rovarok a védekezési szintet.”  Magában a búzában és repcében nem esett kár, és úgy tűnik, az ültetvények is megúszták a télvégi lehűlést. Egyedül a pockok nem örültek a többnyire hómentes télnek: ahol nem takarta őket lucerna, ott a vércsék és ölyvek szépen meghíztak rajtuk a télen.

 

GazdaságmezőgazdaságBács-Kiskun megye