2024.04.19, Péntek
Jelentős exportbővülésre számít a bócsai székhelyű Poli-Farbe
fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Jelentős exportbővülésre számít a bócsai székhelyű Poli-Farbe

mfor.hu, magyarepitok.hu

2017.12.29. 15:00

A Poli-Farbe létrejöttét egy német baráti gesztus segítette, a válság éveiben is stabilan növekedett, most pedig csúcsminőséggel lép újabb európai piacokra.

Hirdetés

Terjedelmes interjút közölt a mfor.hu Szabó Antallal, a bócsai székhelyű Poli-Farbe festékgyár alapítójával. Az egyetlen magyar tulajdonú hazai festékgyártó ügyvezető igazgatója nemrég az Év Üzletembere választáson a döntőbe – vagyis a legjobb öt magyar üzletember közé – került, a lapnak a cég múltjáról és jövőjéről is nyilatkozott.


A történelmi határnyitás is a cégtörténet része

A cikkből kiderül, Szabó Antal 1989-ben német segítséggel indította el a céget különös körülmények között. „Pár hónapja szerzett német ismerőseim váratlanul felajánlották, hogy a festékgyártás beindításához adnak alapanyagot, egyszerű gépeket, receptúrát.” Az eszközöket ajándékba kapta, a németek így szerették volna meghálálni egy magyarnak a történelmi határnyitást.

A családi vállalkozásból a szektor meghatározó cégévé vált Poli Farbe a cikk szerint a válság idején is dinamikusan fejlődött, az árbevétele 2008 és 2013 között megduplázódott. Évről évre 6-7 százalékos forgalomnövekedésre számítanak, az idei üzleti évben a 11 milliárd forintos árbevételt célozták meg. A prémium minőségtől az olcsóbb kategóriáig, minden termékkörben jelen vannak.


Főszerepben a fehér, beltéri diszperziós falfesték

Szabó Antal hangsúlyoztam a Poli-Farbe saját vegyipari fejlesztő csapatot alkalmaz, az egyik legkorszerűbb ipar 4.0-ás technológiával és laborral rendelkezik Európában. A társaság eddig leginkább a szomszédos országokba szállított, de a nemrég lezárt milliárdos gyárfejlesztésnekköszönhetően immár elérhető közelségbe került Ausztria, Németország és Svájc is. A beruházásban robottechnológiával működő, a régióban egyedülálló festéküzem jött létre.

A cégvezető azt is elmondta, a Poli-Farbe a termelőkapacitásának bővítésével nem csak piacvezető pozícióra tör a mintegy 30-35 milliárd forintra becsült hazai dekorfesték piacon, de regionális szerepet is be kíván tölteni a nemzetközi piacon.

„A beruházásainknak köszönhetően a minőségi magyar festékek versenyképessége növekedni fog a világpiacon”

– fogalmazott Szabó Antal. „Az elmúlt három évben az exportforgalom arányosan 4-5 százalékot tett ki a Poli-Farbe éves bevételéből. A következő három évben 20 százalékos exportnövekedéssel számolunk a fehér, beltéri diszperziós falfesték szegmensben.” Ennek alapja, hogy az új moduláris festékgyáruk kiváló lehetőséget biztosít a külföldi piacok minőségi igényeinek megfelelő egyedi termékek gyártásához.


Ép és fogyatékos művészeket támogattak

Az interjú a vállalat társadalmi szerepvállalására is kitért. Kezdeményezésükre jött létre többek közt az Újrafestett valóság című kiállítás sorozat, amelynek keretében ép és fogyatékos képzőművészek együtt alkothattak. „Sikerült bebizonyítanunk, hogy a szájjal-lábbal festő művészek is tudnak kimagasló alkotásokat létrehozni, ha megfelelő feltételeket teremtünk.”

teljes interjú itt olvasható.

GazdaságBócsaPoli-Farbe Vegyipari Kft.festékgyár