2024.03.29, Péntek

Továbbra is a Top 10-ben Bács megye exportja

vg.hu

2017.06.14. 11:39

Bács-Kiskun megye teljesítményét a Mercedes gyár az élvonal közelébe tudta repíteni – írja a vg.hu.

Hirdetés

Ahol exportra is termelnek, ott általában magasabbak a fizetések és több a beruházás – nincs új a nap alatt, ez jellemzően a fővárosra és a nyugati országrészre igaz.

Az első negyedévben a megyék között önmagához képest Somogy teljesített a legjobban, ugyanis az előző év azonos időszakához képest 28,8 százalékkal növelte ipari exportjának volumenét, ami a legjobb teljesítmény volt a megyék közt, 172 milliárd forintos értéke azonban csak a középmezőnyre elég. Az ipari export értékét nézve az idei első három hónapban Győr-Moson-Sopron végzett az élen 781,5 milliárd forinttal – ez a teljes ipari kivitel majdnem 15 százaléka volt. A megyei székhelyű ipar exportjának dobogójára Budapest (770 milliárd forint) és Fejér (492 milliárd forint) fért még fel 2017 első három hónapjában a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások adatai alapján.

A régiókat nézve Nyugat- és Közép-Dunántúl, valamint Közép-Magyarország súlya nagyságrendileg megegyezik, mindhárom régió ipari exportja közel 1100 milliárd forint volt az első negyedévben, 5-7 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Ez a három régió adja a teljes magyar ipari export (5258,6 milliárd forint) majdnem kétharmadát. A külkereskedelmi termékforgalom az első negyedévben ennél nagyobb volt, összesen 7824,5 milliárd forintot tett ki. Az eltérés egyik legfőbb oka, hogy utóbbi tartalmazza a kisebb cégek és más gazdasági ágak (például a mezőgazdaság) kivitelét is.

A legkevesebbet exportáló régió továbbra is a Dél-Dunántúl, ahonnan az első negyedévben 247 milliárd forint értékben szállítottak külföldre. A megyéket nézve Zala súlya a legkisebb, ipari kivitele mindössze 25 milliárd forintot tett ki, és a megyék közt egyedüliként tavaly egész évben sem tudta elérni a 100 milliárdos határt. A Dél-Dunántúlt a Dél-Alföld régió követi 508 milliárdos exporttal, még úgy is, hogy Bács-Kiskun megye – főleg a Mercedesnek köszönhetően – a maga közel 400 milliárdos ipari kivitelével az erősebb megyék közé tartozik: hatodik a rangsorban.

 

Cikk folytatása: https://www.vg.hu/gazdasag/a-tobbet-exportalo-megyekben-magasabbak-a-berek-538011/

 

Forrás: Világgazdaság

GazdaságBács-Kiskun megyeexportMercedes Benz Gyáripari kivitelkülkereskedelem