2024.03.28, Csütörtök
Bács megyében pusztított leginkább a fagy
Kép: pixabay.com/illusztráció

Bács megyében pusztított leginkább a fagy

hirado.hu, Kossuth Rádió - 180 perc

2017.05.03. 08:56

Bár még most is zajlik a kárfelmérés, közel 40 ezer hektár termőterületen pusztított a fagy. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorából továbbá kiderült, hogy Bács-Kiskun megyében a legnagyobb a fagykár.

Hirdetés

Mintegy 40 ezer hektár termőterületen számolhatunk fagykárral, a legtöbb Bács-Kiskun megyében van, eddig 4 ezer fagykárbejelentés érkezett – jelentette ki Fazekas Sándor agrárminiszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: 10 ezer hektár alma, 8-9 ezer hektár szőlő, 2 ezer hektár szilva és 1700 hektár meggy szenvedett komoly károsodást. A szántóföldi kultúrákban is pusztított a fagy, például az őszi káposztarepce 5 ezer hektáron károsodott. Az erdőgazdaságokban még most zajlik a kárfelmérés.

Megemlítette: van agrárkárenyhítési rendszer és biztosítást is köthetnek a gazdák. Utóbbihoz 65 százalékos díjtámogatás is igényelhető. Tavaly 11 ezer termelő vette ezt igénybe.

Létezik egy, a szaktárca által kidolgozott áthidaló hitel, mely 100 százalékos kamat- és költségtámogatást tartalmaz. Ez is segíti a gazdákat a kifizetésig – hívta fel a figyelmet.

A megfelelő agrotechnológia és kidolgozás alatt álló jégkár-megelőzési rendszer is segíti a gazdákat. Utóbbi a jövő év közepére már az ország egész területére kiterjed – emelte ki.

Beszélt arról is, hogy már befejeződött a vetés a kukorica és a szója kivételével, előbbi 80, utóbbi 50 százaléka került a földbe. Ezeket a munkákat a rossz idő dacára sikerült elvégezni – tette hozzá.

A halhús áfájának csökkentéséről úgy fogalmazott: már több, mint ötlet. A cél az, hogy a hal a mindennapi táplálkozás része legyen. Mindemellett az intézkedés fehéríti az ágazatot, és nyereségessé teheti a hazai édesvízi haltartást – jegyezte meg az agrárminiszter.

 

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió - 180 perc

GazdaságBács-Kiskun megyefagykár2017zöldség-gyümölcs ágazatkárfelmérés