2024.03.29, Péntek
Így számítja ki a Forbes a vagyonosok vagyonát!
Fotó: MTI-Illyés Tibor

Így számítja ki a Forbes a vagyonosok vagyonát!

2016.11.03. 07:32

A Forbes magazin ismét közzé tette a polgárpukkasztó vagyonos listáját, aminek a valódi vagyonok nagyságához annyi köze van, mint a selyemcukornak a selyemhernyóhoz. Mint 2015-ben a magyarepitok.hu kiszámolta, a Forbes számítása alapján, ha egy magánszemély havi nettó 200 ezer Ft-ot keres, van a bankszámláján 200 ezer Ft megtakarítása és van egy 3 millió Ft-os lakáshitele, akkor a lap számítása alapján ez az ember jelenleg 16,4 millió Ft-os vagyonnal rendelkezik.

Hirdetés

Így a magazin által leközölt lista sorrendisége vélhetően az aktív gazdasági szereplők vagyonos listájára adhat némi iránymutatást, hiszen a nem aktív, de hatalmas vagyonokkal trendelkező honfitársaink nem szerepelnek a listán. Így ha nagyjából gyököt vonunk a sok százmilliárdos vagyonokból, akkor vélhetően egy a valóságot tükröző eredményre juthatunk.

A Forbes szerint 2016-ban is a leggazdagabb magyar vélhetően Csányi Sándor az OTP élén, majd őt követi Bige László aki műkincsekkel kereskedik. A sort szokásosan Demján Sándor életművész követi, majd Gattyán György "pornókirály" következik, akit a Videotonról ismert Széles Gábor zár az elsőő ötös listán.

A "big five" után a második öt legvagyonosabb vállalkozói  díjon Szijj László a hazai myélépítőipar meghatározó vállalatának a Duna Aszfaltnak a tualjdonosa, Veres Tibor a Praktiker tulajdonosa, Felcsuti Zsolt, az MPF Holding, Kasza Lajos, a Jász-Plasztik Kft. tulajdonosai és Wáberer György szállítmányozó osztozik. 

A lap által feltüntetett tíz és számilliárdos vagyonok megmosolyogtatóan túlzóak, de azt azért mutatják, hogy a magyar vállalkozók is elindultak a nyugati kollégáik nyomán.

A magyarepitok.hu számítása:

Oltyán József