Gazdaság

Már fejtik az Írsai’-t és javában tart a Cserszegi szüret vadkerten

2016.09.03

Mára nem csak a szolgáltatóiparban, a nehéziparban, de a mezőgazdaságban is egyre égetőbb a munkaerő hiány. Ezt csak megerősíteni tudta az országban az elsők között az Írsai Olivért újra divatba hozó soltvadkerti Font Gábor borász.

Mint elmondta az egyre fejlettebb technológiával előálló szüretelőgépek és a mára égető kézi munkaerőhiány hamarosan elfogadhatóvá kell, hogy tegye a gépi szüretelést.

 

Bár a szüretelőgépek használata mára egyáltalán nem számít kuriózumnak a szőlészetben, mégis sokan a kézi szüretelésre esküsznek. Nem is indokolatlanul, hiszen a gép lehet akármennyire is érzékeny, látni még jó darabig nem fog, viszont a gépi szüretelés mellett is lehet komoly érveket felsorolni egy modern támrendszeren termelt szőlő esetén.

 

Az országban az elsők között az Írsai Olivért újra divatba hozó borász, aki a 2001-es soltvadkerti szüreti fesztiválon először jelent meg az addig elátkozott illatos bornak csúfolt fajtával, közismerten nem idegenkedik az újdonságoktól. Mégis az alföldi borászok között fiatal kora ellenére a konzervatív borkultúrát képviselő borászok közé tartozik, aki a hagyományos fajták korszerű termesztésében hisz. 

Szűretlen Írsai fejtés alatt

Font Gábor elmondta az idei szezonnal kapcsolatban, hogy némi fagykár és a tavaszi jégkárok után sem tud érdemi terméskiesésről beszámolni. Mint elmondta a 2016-os egy jó évnek tervezhető a szőlészet és várhatóan a borászat részéről is, hiszen az időjárásban az idén végre elmaradtak a korábbi években szinte állandósult 2-3 hétig tartó perzselő hőhullámok. Így egy kiváló évjárat várható 2016-ban a borok terén.

 

A szüret az idén egy kicsit későn, augusztus közepén kezdődött Soltvadkerten, így van ahol már az ezerjót szüretelik, de azért döntően jelenleg a térség legjelentősebb fajtáját a Cserszegi Fűszerest szüretelik a gazdák.

Galéria