2024.03.29, Péntek
Már fejtik az Írsai’-t és javában tart a Cserszegi szüret vadkerten

Már fejtik az Írsai’-t és javában tart a Cserszegi szüret vadkerten

Bacsmegye.hu

2016.09.03. 15:03

Mára nem csak a szolgáltatóiparban, a nehéziparban, de a mezőgazdaságban is egyre égetőbb a munkaerő hiány. Ezt csak megerősíteni tudta az országban az elsők között az Írsai Olivért újra divatba hozó soltvadkerti Font Gábor borász.

Hirdetés

Mint elmondta az egyre fejlettebb technológiával előálló szüretelőgépek és a mára égető kézi munkaerőhiány hamarosan elfogadhatóvá kell, hogy tegye a gépi szüretelést.

 

Bár a szüretelőgépek használata mára egyáltalán nem számít kuriózumnak a szőlészetben, mégis sokan a kézi szüretelésre esküsznek. Nem is indokolatlanul, hiszen a gép lehet akármennyire is érzékeny, látni még jó darabig nem fog, viszont a gépi szüretelés mellett is lehet komoly érveket felsorolni egy modern támrendszeren termelt szőlő esetén.

 

Az országban az elsők között az Írsai Olivért újra divatba hozó borász, aki a 2001-es soltvadkerti szüreti fesztiválon először jelent meg az addig elátkozott illatos bornak csúfolt fajtával, közismerten nem idegenkedik az újdonságoktól. Mégis az alföldi borászok között fiatal kora ellenére a konzervatív borkultúrát képviselő borászok közé tartozik, aki a hagyományos fajták korszerű termesztésében hisz. 

Szűretlen Írsai fejtés alatt

Font Gábor elmondta az idei szezonnal kapcsolatban, hogy némi fagykár és a tavaszi jégkárok után sem tud érdemi terméskiesésről beszámolni. Mint elmondta a 2016-os egy jó évnek tervezhető a szőlészet és várhatóan a borászat részéről is, hiszen az időjárásban az idén végre elmaradtak a korábbi években szinte állandósult 2-3 hétig tartó perzselő hőhullámok. Így egy kiváló évjárat várható 2016-ban a borok terén.

 

A szüret az idén egy kicsit későn, augusztus közepén kezdődött Soltvadkerten, így van ahol már az ezerjót szüretelik, de azért döntően jelenleg a térség legjelentősebb fajtáját a Cserszegi Fűszerest szüretelik a gazdák.

Galéria