2024.04.19, Péntek

Kecskeméti cég a hónap startup vállalata

2016.09.07. 13:12

A kecskeméti Magnus Aircraft kisrepülők gyártásával és fejlesztésével foglalkozik. Elektromos repülőgépe innovációs díjat is nyert.

Hirdetés

A hónap startup vállalata elismerést vehetett át a Magnus Aircraft Zrt. vezetője szerdán Budapesten Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől - derült ki az NGM közleményéből.

A cég nagy dobása, hogy elektromos meghajtású kétüléses repülőgépet fejlesztett, melybe a Siemens szállította az elektromos motort. A mintegy egymillió euróból kifejlesztett eFusion nevű típus fejlesztése folytatódik, mivel a mostani egyórás üzemidőt több órára szeretnék növelni.

A kétüléses, könnyű szerkezetes repülőgép kompozit anyagokból készült, súlya 410 kilogramm.

 Az oktatásra, így kényszerhelyzeti képzésre és műrepülésre is alkalmas gép idén áprilisban a friedrichshafeni Aero 2016 szakkiállításon innovációs díjat is kapott.
A piaci bevezetés 2017 közepére várható, ekkorra szerzik meg a hatósági engedélyeket, illetve ekkorra készülhet el a gyártókapacitások bővítése. 

Kecskeméten a Hírös Héten testközelből láthatták a gépet az érdeklődők. Fotó: Kis Ferenc

 

A matekozós oldalt is elismerték

Szintén a hónap startup vállalata díjat vehette át az információs szektorban működő MathXplain Ltd. is, akinek honlapja, a „Mateking” közelebb hozza az embereket a matematikához. Az egyes témákat közérthető és humoros bemutatókkal feldolgozó platform négy év alatt 45 ezer regisztrált felhasználót gyűjtött.

 

A Graboplast és a Detki Keksz is díjat nyert

A hónap beruházója elismerést a Graboplast Zrt. és a Märklin Hungaria Kft. vezetője vehették át. A Graboplast Zrt. a hazai padlógyártás egyik legfontosabb szereplője, a vállalat most díjazott 6,2 milliárd forintos beruházásával új gyártóbázist épített ki Tatabányán. A modellvasutak gyártásával foglalkozó Märklin Hungaria Kft. pedig közel 3 milliárd forintos beruházással fejlesztette győri gyárát.

 

A hónap kis- és közepes vállalata elismerésben a Detki Keksz Kft. és Simon István egyéni vállalkozó részesült. A fogyasztók körében rendkívül népszerű Detki Keksz-termékek gyártója három évtizede a hazai élelmiszeripar meghatározó szereplője.

Simon István 31 év alatt elérte, hogy ma már 242 főt foglalkoztató és magas színvonalú műszaki műanyag alkatrészeket gyártó középvállalkozás tulajdonosa lehessen, cége Németországba és az Egyesült Államokba is szállítja a termékeit.

GazdaságMagnus Aircraftelektromos repülőgép