2024.04.25, Csütörtök

640 millióból bővült és új piacokra tör a kecskeméti parkettagyár

2016.09.27. 13:59

760 négyzetméteres parkettalakkozó és megmunkáló üzemet adtak ma át a Graboplast kecskeméti üzemében. Az új egységben 50 új alkalmazott állt munkába, valamint outletet is nyitottak, ahol gyári áron lehet vásárolni.

Hirdetés

- A 640 millió forintból megvalósult fejlesztés során két területre fókuszáltunk: egyrészt az egyszerűbb lerakhatóság volt előtérben, másrészt olyan új felületkezelési technológiát vezettünk be, amelynek következtében újabb piaci szegmensekben jelenhet meg a Graboplast – ismertette az avató ünnepségen Kakuszi László, a Graboplast kecskeméti gyárának igazgatója.

 

A termelés felfutását követően 10 százalékkal bővülhet a cégcsoport árbevétele.

 

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a parkettakészítés során a korszerű technológia mellett a környezetvédelmi szempontokra is kiemelt figyelmet fordítanak. A kecskeméti gyár PEFC tanúsítvánnyal rendelkezik, amely igazolja, hogy csak olyan forrásból szereznek be fa alapanyagot, ahol fenntartható erdőgazdálkodás folyik, azaz a felhasznált fákat újratelepítik. Továbbá a termékeik nem tartalmaznak káros anyagokat.

 

Veres Tibor, a Wallis Zrt elnöke, Szikora Levente, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöki tanácsadója, Jancsó Péter, a Graboplast Zrt. elnök-vezérigazgatója, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere és Kakuszi László, a gyár igazgatója (b-j) a szalagátvágáson. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

 

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere örömét fejezte ki, hogy Győr és Kecskemét között nem csak az autóipar, hanem a parkettagyártás területén is egyfajta szimbiózis alakult ki – utalt ezzel arra, hogy a cég székhelye a kezdetek óta Győrben található.

 

- Graboplast 110 év alatt világmárka lett, sikerének titka a gyors reagálás a piaci kihívásokra, valamint a folyamatos beruházás és innováció – mondta Szikora Levente, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöki tanácsadója.

- A magyar kormány gazdaságfejlesztési stratégiájának része, hogy minden eszközzel támogassa a Magyarországot választó, külföldi tulajdonú nagyvállalatok beruházásait. Ennél azonban már csak a hazai tulajdonú vállalatok segítése és támogatása fontosabb - tette hozzá.

 

 

A kecskeméti beruházás része annak a 8,7 milliárd forintból megvalósuló programnak, melyhez a magyar kormány 3 milliárd forintos támogatást nyújtott. A speciális padlógyártás területén meghatározó, jelenleg három városban négy gyárral (Győr, Kecskemét, Tatabánya) rendelkező Graboplast Kecskeméten 1997-ben kezdte el a fából készült parketta gyártását, amit 2002-ben és 2005-ben több beruházás követett.

 

A gyárfejlesztés keretében a Graboplast bemutatóteremként is működő outletet is nyitott, ahol a lakossági és közületi érdeklődők egyaránt gyári áron vásárolhatnak a cég parkettakínálatának széles köréből. A bemutatóteremben a Graboplast folyamatosan megújuló alapkínálatát képező, első osztályú, de már csak kisebb mennyiségben rendelkezésre álló, valódi fából készült szalagparkettái érhetőek el gyártói áron.

 

A Graboplastról

A Graboplast fennállásának 110 éve alatt Közép-Európa vezető speciális padlógyártó vállalatává fejlődött. A győri székhelyű vállalat 2015-ben 18 milliárd forintos árbevételt ért el. A magyar tulajdonban lévő vállalatcsoport három telephelyen (Győr, Kecskemét, Tatabánya) rendelkezik összesen 4 gyárral, és bevételeinek több mint 90 százaléka származik az exportpiacokról. Kecskeméten 1997-ben kezdte el a fából készült parketta gyártását, amit 2002-ben és 2005-ben több beruházás követett.

 A Graboplast termékei a legmodernebb technológiák alkalmazásával készülnek, melyeket a közel 700 főt alkalmazó vállalat öt kontinens közel 100 országába szállít. A Graboplast által előállított termékek köre az elmúlt egy évtized során jelentősen átalakult, így ma a vállalat a lakossági padlók előállítása mellett olyan saját fejlesztésű, nagy hozzáadott értékkel rendelkező speciális padlóburkolatokra koncentrál, mint például a közületi-, sport- és a járműipari padlók.

Galéria

GazdaságberuházásGraboplastparkettagyár