2024.03.29, Péntek

Az idei gabonatermés nagyon jó, de a nyomott árak miatt raktározni kell

2016.07.10. 10:03

A földművelésügyi miniszter szerint átlagon felüli gabonatermés várható az idén országosan.

Hirdetés

A mintegy egymillió hektáron vetett őszi búza huszonöt százalékát már betakarították, a termésátlag 5,5 tonna hektáronként - ismertette Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter a legfrissebb aratási eredményeket pénteken a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézeténél tett látogatásakor.
    

Fazekas Sándor arról is beszélt, hogy világpiaci okok miatt a gabonaárak nyomottak, de a gazdák azáltal, hogy el tudják raktározni a terményt, kedvezőbb árakra számíthatnak az év hátralevő részében.
Az őszi árpa aratása előrehaladott állapotban van, a 269 ezer hektáros termőterület több mint háromnegyedéről már betakarították. A termésátlag 5,3 tonna hektáronként, de területenként nagy szórást mutat. A legmagasabb továbbra is Tolna megyében, ahol 6,8 tonna a hektáronkénti termésátlag. Országosan várhatóan 1,3 millió tonna őszi árpa kerül a magtárakba.


A repce idei évi vetésterülete 254 ezer hektár, amelynek  32 százalékát már betakarították. Az országos termésátlag  hektáronként 3 tonna, a korábbiakhoz képest enyhén nőtt. A becslések alapján az idén mintegy 650 ezer tonna lesz a repcetermés.

    

A magborsó vetésterülete 14 ezer 900 hektár, amelynek 33 százalékát már betakarították. A korábbi becsült átlaghoz képest nőtt az országos termésátlag, jelenleg hektáronként 2,7 tonna.

- A karcagi kutatóintézet területén nemesített magyar búzafajtákat aratnak, amelyek a pénteki határszemle tapasztalatai szerint kiválóan alkalmazkodnak az Alföld, ezen belül is a Nagykunság időjárási és talajviszonyaihoz, így elérik, sőt képesek akár meghaladni a hektáronkénti 7 tonnás termésmennyiséget - számolt be Czimbalmos Róbert, a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese.
    

Zsembeli József, a karcagi kutatóintézet igazgatója elmondta: az őszi árpát learatták, az átlagtermés hektáronként 6 tonna fölötti, de egyes fajták, területek hektáronként 7 tonna termésmennyiséget produkáltak. A búza esetében hasonlóan jó terméseredményre számítanak - jegyezte meg. Megjegyezte: nem teljesen nagyüzemi parcellákról van szó, hanem kutatóintézetként félüzemi és kísérleti parcellákról is.

(mti)

GazdaságFöldművelésügyi MinisztériumFazekas Sándoragráriumgabonatermés