2024.03.29, Péntek
Birkapörköltfőző fesztivált tartottak Csólyospáloson
Sólya Eliza/bacskiskun.hu

Birkapörköltfőző fesztivált tartottak Csólyospáloson

bacskiskun.hu

2019.07.30. 16:28

A kiskunmajsai térség közösségteremtő rendezvénysorozata 2019. július 27-én Csólyospáloson, a Nyári Birkapörköltfőző Fesztiválon folytatódott.

Hirdetés

Az alig kétezer lakosú község rendezett közterületekkel és a nagyobb települések számára is példamutató infrastruktúrával rendelkezik. A közösségi életről itt nem csak beszélnek, ha valamilyen esemény van, akkor arra a lakosok többsége hivatalos, a szervezők és résztvevők között elmosódnak a határok. Ez alkalommal a rendezvénynek otthon adó, minden igényt kielégítő sportpályán egy új, korszerű műfüves focipályát szenteltek fel, a helyi önkéntes tűzoltók munkáját pedig faludíjjal ismerték el. A birkapörköltfőzés hagyományára és az elmaradhatatlan Csólyos-Pálos vetélkedésre építve a gasztronómiáé, a sporté és a kultúráé a főszerep, ahol a résztvevők évről-évre megtapasztalhatják: Összetartozunk.

A Bács-Kikun megyei Önkormányzta honlapján közzetett hír szerint napjainkban egyszerre tapasztalhatjuk meg társadalmunkban az egyes emberek elidegenedését, a családok szétesését, másrészt pedig a kisközösségek újraéledését, a térségi és nemzeti összetartozás igényét. Ez utóbbi támogatására indította útjára az önkormányzat Összetartozunk elnevezésű programsorozatát.

A honlap leírja: a programelemek rávilágítanak arra, hogy nem csak a múltunk, és a jelenünk közös, de a jövőt is csak együtt tervezhetjük. Létszükséglet megőrizni önazonosságunkat, őseink hitét, kultúráját, és mindazt, ami bennünket magyarrá tesz, hogy növeljük a az egyes térségek népességmegtartó és közösségteremtő erejét.

A vidéki életforma településrészek közötti vetélkedésének évszázados hagyományát megújítva, két évtizeddel ezelőtt indították útjára a Csólyos-Pálos focimérkőzés sorozatot. A minden évben kiemelt érdeklődést vonzó esemény most is nagy küzdelmet hozott, melyet ezúttal Csólyos csapata nyert 5:1 arányban, beállítva ezzel a mérkőzések közötti 12:12 döntetlen állást. A jövőre esedékes 25. mérkőzést tehát minden eddiginél nagyobb várakozás előzi meg, hiszen mindkét csapat számára fontos, kinek a neve kerül fel majd győztesként az erdélyi testvértelepülésen készült kupa jubileumi kis táblájára.

A helyi termékkóstolón ezúttal is igazi különlegességekkel találkoztak a látogatók. A ropogós lépesméz és a gyümölcs zamatát megidéző meggyvirágméz egyaránt népszerű volt, de sok elismerést kaptak a helyi sajtműhely mozarella-, ízesített-, füstölt sajtjai mellett az erdei gyümölcsös házi joghurtjai is. 

A cikk leírja: a hagyományos formákat és a napjainkban népszerű mintákat kínáló mézeskalács bemutató és a gyöngyfűzéssel készített, mai korban is hordható ékszereinek kiállítása világított rá a régi és az új együttélésének szépségére. A színpadon a helybeli Csolyóspálosi Tamburás Együttes és a Csólyospálosi Hagyományőrző Kórus előadása bizonyította be, a térségi kultúra a saját hazájában is lehet sikeres.

 

GasztrotourcsólyospálosGasztronómiafesztiválközösségformálás