A pálinkát a homokháti kistérség - Mórahalom, Ásotthalom, Domaszék, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Pusztamérges, Üllés, Bordány, Forráskút, Zsombó, Szatymaz, Kelebia, Balotaszállás - területről származó, a térségre jellemző, homoktalajon termő, magas beltartalmi értékekkel rendelkező, meghatározott fehér- vagy sárgahúsú, nektarin vagy konzervipari fajták, illetve vadőszibarack felhasználásával készítik. A cefrézését, a kisüsti rendszeren történő kétszeres lepárlását, pihentetését, érlelését és palackozását is ebben a térségben végzik.
A Nemzeti eredetvédelmi programban földrajzi oltalom alá került a homokháti őszibarackpálinka - közölte az eljárást kezdeményező Kerekes Pál pálinkafőző mester csütörtökön az MTI-vel.
A zákányszéki pálinkafőzde tulajdonosaként dolgozó szakember elmondta, a földrajzi eredetvédelem elismeréséért igazolni kellett a pálinka készítésének történelmi hagyományait, a terület adta egyedi jelleget, valamint pontosan meg kellett határozni az alapanyagul szolgáló őszibarack fajtákat és az elkészítés menetét.
Homokháti őszibarack pálinka tulajdonságaiban kitűnően hozza az alapanyagául felhasznált gyümölcsök fajtajegyeit. Illatában a virágosság mellett a vanília és a szegfűszeg hangsúlyos, ízében a kiemelkedő gyümölcsösség édességgel párosul, lecsengésében enyhe dzsúszos jelleggel - mondta.
A pálinka érlelési ideje ezerliteres vagy kisebb fahordóban legalább három, nagyobb hordóban legalább 12 hónap.
Rövidesen vízi útjára indul Paks II. történetének első elkészült nagyberendezése, az 5. blokk zónaolvadék-csapdája. A 730 tonnás berendezés a Pakson épülő blokktípus egyik, úgynevezett passzív biztonsági berendezése, ami arra szolgál, hogy ha a szinte lehetetlen is bekövetkezne, meggátolja annak káros környezeti következményeit.
Az Építőipari Nívódíjjal jutalmazott projektben nem csupán a volumen miatt születtek páratlan megoldások a Market generálkivitelezésében és az Óbuda Group lebonyolításában.