2024.03.19, Kedd
Épül-szépül a Font Pincészet Soltvadkerten

Épül-szépül a Font Pincészet Soltvadkerten

2017.12.11. 10:08

Nem túlzás kijelenteni, hogy az Alföldön az évi tízezer hektoliter alatti pincészetek körében az egyik legorganikusabban jelenleg a soltvadkerti Font Pincészet fejlődik. Lassan húsz éve, hogy Font Gábor borász kiállt a vadkerti borfesztiválra az akkor még szinte ismeretlennek mondható Irsai Olivér borával és óriási sikert aratott.

Hirdetés

A lassan egy évtizede tartó jó szokásunknak megfelelően, az idei, Font Gáborral folytatott sajtóbeszélgetésünk alkalmával is beláthattuk, hogy a minőség iránti eltántoríthatatlan szemlélet, a hagyományok tisztelete a folyamatos újításokkal karöltve egy kiszámítható fejlődést tehet lehetővé.

Milyen volt az idei szüret „előzménye”?

Font Gábor borász (kép: Dernovics Tamás)

A januári rendkívüli hideg után, amikor közelítette a hőmérő higanyszála a -20 fokos hideget, számos szakmai elemzés megjelent, hogy ebből a szőlő nem lesz képes a megfelelő regenerálódásra. Majd amikor már kezdett visszatérni a bizodalmunk, április 20-án jött a havazás és a 2-3 centis zöld hajtásokon állt a hó. Mindenki elkönyvelte, hogy estére lefagy az egész, de szerencsére ezt is megúsztuk. Sőt az utóbbi években rendszeresnek mondható jégeső „szezon” is elkerült bennünket.

Bár az idén nyáron nem voltak a 40 fokot is meghaladó hőségek, viszont az átlaghőmérséklet szinte folyamatosan magas volt így a szőlő éjszaka nem tudott visszahűlni. Ez a folyamatos meleg a szüret idejét előre hozta, így már augusztus 6-án elkezdhettük a szüretet, amiből már látszott, hogy jó lesz a mustfok és a lékihozatal is.

Milyen mennyiséget és minőséget hozott a viszontagságos időjárás?

Leginkább a tavaszi fagyok után például az Irsai Olivér esetén a várható termésnek mi egy jó 70 %-át tudtuk leszüretelni, ami persze rendkívül jónak mondható a januári prognózisokhoz képest. A Cserszegi Fűszeres-ből több ezer mázsát feldolgoztunk, mert a fajta mára rendkívüli elismertséget vívott ki a fogyasztóink körében és a 2017-es évben egy igazán szép termést tudott produkálni a fajta itt az Alföldön.

Szeptemberben a beérés alapján következett a kékfrankos és a cabernet rozék időszaka. A pincészetünknél az abszolút slágernek a kékfrankos rozét tekintjük. A cabernet rozéval a prémium termékcsaládunk palackjait töltjük. Ez utóbbi értelemszerűen nem veszi fel volumenben a versenyt a kékfrankossal, mégis a fogyasztóink egy része a drágább rozét is hajlandó megvásárolni az új íz kedvéért. A prémium családunk 2016-os kiteljesedését sikerként könyvelhetjük el, amely megalapozza a következő években a termékfejlesztésünk irányát. A saját, nem reprezentatív felmérésünk alapján, amíg a hölgyek inkább a kékfrankos rozét részesítik előnyben, addig az urak inkább a cabernet választják, mi pedig próbálunk mindenki kedvére tenni.

Az Ezerjó válogatások a fogyasztóink nagy kedvencei. Az idén is a fajtánál a töppedés megkezdését követően sikerült leszüretelni, jelenleg fahordóban tartjuk. Itt említhetem meg, hogy az idén először készítünk Generoza szőlőből az Ezerjó borainkhoz hasonló minőségi bort, amit a rendszeres vásárlóink már nagy érdeklődéssel várnak. Túl vagyunk néhány nemzetközi kóstoltatáson, amelyek sikeresek voltak.

Hogyan állnak a kereskedelmi szerződések?

Az új Írsai Olivérből először a felhalmozódott megrendeléseket elégítettük ki, miután a 2016-os teljes mértékben elfogyott a szüretre. Persze olyan sem volt még a pincészetünknél, hogy október közepétől már az új Cserszegi Fűszerest adhassuk, de mivel ennél az előbb is említett sikeres és közkedvelt bornál a korábbiakat is meghaladó igény jelentkezik, így mondhatni, hogy a szüret idejére a 2016-os tételek ebből is elfogytak.

A pincészet előtt a csapadékvíz elvezető rendszer megépítésével végre akár egy turistabusz is megállhat a pincészet előtt. Terveznek-e ennek megfelelően a betérő vendégek fogadására felkészülni?

Folyamatban van egy pályázatunk, aminek a keretében egy rendezvénytermet próbálunk kialakítani. Hiszen a pincénk, mondhatni évről-évre fejlődik a legkülönbözőbb látványos berendezésekkel. Miután a pincészetünknek az egyik nagy előnye, hogy a főút mentén helyezkedik el, így nálunk korábban is jelentős volt a pinceforgalmazás, amit a különböző fejlesztéseknek köszönhetően, reméljük, hogy a jövőben tovább növelhetünk.

GasztrotourFont Pincészet

Ajánló