2024.03.29, Péntek
Tánc, muzsika, bor, barátság - 37. Orbán Napi Borünnepre készül a hajósi Pincefalu
programturizmus.hu

Tánc, muzsika, bor, barátság - 37. Orbán Napi Borünnepre készül a hajósi Pincefalu

Orbán Napi Borünnep Hajós facebook

2017.05.02. 11:13

A hajósi Borünnep, melyet idén május 26-28-án rendeznek, valóságos népünnepély, kiváló turisztikai attrakció, a környék legnagyobb és legrangosabb hagyományőrző ünnepsége.

Hirdetés

A hajósi Pincefalu 1200 présházával országos és európai viszonylatban is különleges: a Kalocsa-Sárközből hirtelen kiemelkedő magas löszpart peremén sorjázó fehérre meszelt falú kis présházak kacskaringózó vonala varázslatos látványt nyújtanak. 

Az egész évben csendes és nyugalmas pincefalu a Borünnep idejére megtelik élettel: a Szent Orbán tiszteletére rendezett ünnepség megszólít minden régióbeli lakost, a sváb hagyományokat tisztelő embereket, valamint országos szinten a helyi kultúra és a helyi borok szerelmeseit. Hajós lakossága ilyenkor szinte kiköltözik a Pincefaluba, hogy a környékbeliekkel és a távolabbról érkezettekkel együtt köszöntsék a borászok védőszentjét és emeljék poharaikat a 300 éve ideérkezett első szőlőtermesztők mai leszármazottjaira.

A rendezvény közel négy évtizedes hagyománnyal rendelkezik, töretlen sikerét mutatja, hogy a borfesztiválok népszerűségi rangsorán egy tavalyi felmérés szerint a hajósi Borünnep a 9. helyen áll, megelőzve olyan neves boros rendezvényeket, mint a Villányi Vörösborfesztivál, a Budapest Borfesztivál, a Győri, Tokaji Bornapok, a Badacsonyi Borhét vagy a Soproni Borünnep.

A helyszín különleges szépségén és a jó borokon túl sikerét annak is köszönheti, hogy a hagyományos elemek mellett minden évben tartogat újdonságokat és meglepetéseket. Tavalyi újítás volt egyebek közt a kézműves vásár ördögszekeres szervezése, melynek folytatásaként idén a programok is az Ördögszekér szervezésében zajlanak. A Borünnep szakmai és hagyományőrző programjai továbbra is a rendezvény meghatározó elemei maradnak. A protokollesemények, bortúrák, szakmai előadások, borverseny, felvonulás teremti meg idén is az alaphangulatot, melyet a zenei programok változatos sora fog tovább fokozni és színesíteni. Külön helyszínen, külön programokkal várják a gyerekeket, gyerekes családokat: bábelőadások, gyerekkoncertek, interaktív gyerekműsorok gondoskodnak arról, hogy a kisebbek is jól szórakozhassanak. Senki se maradjon otthon, május utolsó hétvégén Hajóson lenni lesz a legjobb. :)

Nyitott pincékkel és nyitott szívvel várja hát idén is vendégeit Hajós, " egy falu, ahol csak a bor lakik, de Ön mindig szívesen látott vendég". 

GasztrotourhajósOrbán Napi Borünnephajósi Pincefalu

Ajánló