2024.03.29, Péntek

Bodzából készült a megye legjobb szörpje

nak.hu

2017.04.13. 09:00

Bács-Kiskun megyében rendezték meg az országban először az I. Nemzeti Szörpversenyt a Földművelésügyi Minisztérium, a NAK Bács-Kiskun megyei szervezete, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat valamint Soltvadkert támogatásával. Az eredményhirdetést április 8-án tartották.

Hirdetés

Hosszú előkészítő munka előzte meg a rendezvényt, melynek ötletgazdája Molnárné Kárász Rita volt, aki úgy gondolta, hogy a szörpök számára is létre kellene hozni egy nemzeti kiválósági programot. A verseny meghirdetésében a minisztérium mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete segített, hiszen az italkészítők mindannyian a szervezet tagjai. A nevezők csak engedéllyel rendelkező, hagyományos technológiával előállított kistermelői vagy kisüzemi tételekkel nevezhettek a versenyre. A másik fontos nevezési feltétel volt, hogy a szörpök alapanyaga kizárólag magyar gyümölcs vagy gyógynövény lehet.

A bírálók 101 mintát ízleltek meg, melyek között a rózsától, a fenyőrügyön át, a pitypangig bezárólag különös ízekkel találkoztak. A zsűrizés feladatát országosan és nemzetközileg elismert szakemberek végezték március 31-én. Volt köztük a gyártásban aktívan kimagasló munkát végzett, már nyugalmazott gyakorlati szakember, szakoktatók, nemzetközi díjas cukrász, nemzetközi borbíráló, élelmiszer-technikus és nem utolsó sorban az értékesítés-szakember.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2017. április 8-án Soltvadkerten került sor a II. Vadkerti Gasztro Nap és Koccintás rendezvény keretében. Az értékes nyeremények között Bács-Kiskun Megye Szörpjét is megválasztotta a zsűri. Aki ezt a címet megnyerte, egy éven keresztül képviselheti itthon és határon túl Bács-Kiskun megyét a nyertes szörpjével.

Több kategóriában hirdetett a zsűri díjat:
-    A legjobb gyümölcsszörpök: Mayer Szörp Kft. (eper),
-    A legkülönlegesebb szörp: Molnárné Kárász Rita (pitypang)
-    A legjobb gyógynövény-szörp: Molnárné Kárász Rita (kakukkfű)
-    2017-es Év Szörpje: Kovács Lajos (szamóca)
-    Bács-Kiskun Megye Szörpje: Bóna Angéla (bodza)
-    Társadalmi zsűri különdíja: Kovács István (borsmenta-citromfű)

 

A nyertesek a díjakkal járó körcímkékkel jogosultságot kapnak arra, hogy egy éven keresztül a kategória nyertes díjat feltüntethessék termékükön.

Az I. Nemzeti Szörp Versenyre nevezett szörpök megmaradt mintáit felajánlották a II. Vadkerti Gasztro Napon a gyermekeknek ingyen fogyasztásra, továbbá a Tündérkéz egyesületnek, hogy a rászoruló gyermekes családnak juttassák el.

 

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

GasztrotourBács-Kiskun megyeSoltvadkertI. Nemzeti Szörpverseny