2024.04.19, Péntek

Kezdetét vette az első nemzetközi szörpverseny Soltvadkerten

kormany.hu

2017.03.31. 13:45

Az első nemzetközi szörpversenynek fontos közösségépítő szerepe van, ugyanakkor a megmérettetés a magyar gyümölcsökből készült, jó minőségű termékek hírnevét is öregbíti.

Hirdetés

 

Gál Péter a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: akkor fejlődhet egy termék általános minősége, ha jól működő termelői közösség áll mögötte. A minőség akkor igazán hiteles, ha ezek a termékek egy szakmai bizottság előtt is bizonyítanak. A szörpök szerepe nagyon fontossá válhat a gasztronómiában is, hiszen kiválthatják az előre palackozott üdítőitalokat, izgalmasabbá és változatosabbá téve ezzel a kínálatot.


A magyar kézműves szörpkészítmények mustráját első alkalommal rendezték meg Soltvadkerten. A versenyre meghívást kaptak a Magyarországon engedéllyel rendelkező kistermelők.


Kárász Rita, a kezdeményezés szervezője – aki maga is kistermelő - köszöntőjében kiemelte: a szörpversenynek marketingértéke is van, hiszen a jó minőségű készítményekről az élelmiszeripari termékeket forgalmazó vállalkozások, éttermek is tájékozódhatnak.


A verseny részvételének feltétele volt, hogy csak engedéllyel rendelkező, hagyományos technológiával előállított kistermelői vagy kisüzemi tételekkel nevezhettek a versenyre. A szervezők további fontos nevezési feltételnek írták elő, hogy a szörpök alapanyaga kizárólag kézzel szedett magyar gyümölcs vagy gyógynövény lehet.

A zsűrit országosan és nemzetközileg is elismert szakemberek alkották, akik közül többen a gyártásban is kimagasló munkát végeznek. A vizsgálóbizottságban részt vett a Magyar Gasztronómiai Szövetség életmű díjas tagja, egy sommelier, egy gasztroblogger, egy nemzetközi díjas cukrász, valamint egy nemzetközi borbíráló. A munkát segítették még az élelmiszeriparban jártas értékesítési szakemberek, szakoktatók.

A zsűri összesen 101 mintát vizsgált, melyet az ország különböző vidékeiről küldtek be a termelők.

GasztrotourSoltvadkertgyümölcsGasztronómiaszörpverseny