2024.03.29, Péntek

Újborral koccintottak Nemesnádudvaron

kormany.hu

2016.09.26. 09:32

Idén is megünnepelték az újbort Nemesnádudvaron. A Dél-alföldi település kultúráját az évszázadok során nagymértékben befolyásolta a borászat, a községben például több pince található, mint lakóház.

Hirdetés

A hagyományos, Szent Mihály Napi Újbor Ünnepre szombaton és vasárnap várták a vendégeket. Fúvósok zenéjével kezdődött a borünnep: az alig 2.000 fős, javarészt német nemzetiségű településen erősen érződnek a sváb szokások. A nyelv, a kultúra és a gasztronómiai hagyományok ápolása mellett a borászatra is nagy hangsúlyt fektetnek az itt élők. A községben fehérre festett présházak sorakoznak, és ezen a területen található a Máriavölgyi pincesor is, amely a borvidék egyik jellegzetességének számít.

 

Szeptember (Szent Mihály hava) az összegzés ideje, amikor az ember számot vet: mit tett jól, és mit kell másként tennie a következő esztendőben. Ilyenkor, a szüreti felvonulásokon, mulatságokon ünnepeljük azt a sok, alázattal végzett munkát is, amit egész évben elvégeztünk a földeken, a kertben, a szőlőkben. Hagyomány ez, melyet évszázadok óta megtartunk, megélünk. Nagyszüleink, szüleink és mi is azért dolgoztunk, hogy ezt a tudást, kultúrát továbbadjuk gyermekeinknek és unokáinknak. – köszöntötte Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője a nemesnádudvari Szent Mihály Napi Újbor Ünnepre összegyűlteket.


 

Nemesnádudvar évente két fontos rendezvénnyel várja a turistákat: az egyik a nyár elején megrendezésre kerülő vadgasztronómiai fesztivál, a másik pedig a szeptember végi újbor ünnep. Az idén is változatos nemzetiségi-, zenei programok, valamint bor- és főzőverseny közül válogathattak az ide látogatók. A szervezők abban bíznak, hogy az ünnepség a hagyományos falusi szürettel, és az azt követő sváb zenés-táncos mulatsággal minél jobb hírét viszi majd a nádudvari boroknak. A helyi pincék falai között olyan nedűk érlelődnek, mint a hazánkban őshonosnak számító Kadarka, a Kékfrankos, valamint a Cabernet sauvignon. A vendégek a kóstoláson kívül betérhettek a nemrégiben megnyílt bormúzeumba is, ahol megismerkedhettek a Hajós-Bajai Borvidék történetével.

Ajánló