2024.04.25, Csütörtök
Palackba került az első idei Font Írsai Olivér

Palackba került az első idei Font Írsai Olivér

2016.09.23. 17:54

A Font Pincészet híres Irsai Olivérjei közül a 2015-ös is a borkiválóságok közé került.

Hirdetés

Kis, de valóban kis túlzással de állítható, hogy annak, hogy mára rendkívül sikeressé vált az illatos borok között Magyarországon az Irsai Olivér, Font Gábornak a Font Pincészet borászának elvitathatatlan érdeme van.

Mára legendássá vált az a történet, amikor 2001-ben a 1,5 hektáros - szőlészeti szempontból igencsak lenézett - Irsai ültetvényről leszüretelt szőlővel az ifjú testvérpár Font Gábor és Font Sándor azt gondolta, hogy igazán finom bort készít. 

Édesapjuk idősebb Font Sándor meg is rótta a pincében még éjfélkor is dolgozó fiatalokat, hogy ne kínlódjanak azzal az Israsi musttal, hanem feküdjenek már lefele.

Még szerencse, hogy nem tették, hiszen akkor az őszi Soltvadkerti Szüreti napokon a főtéren demizsonból kínált Font Irsai Olivérnek nem jártak volna a csodájára a helyiek és nem bíztatták volna az ifjú borászt, hogy a rokonához Frittmann Jánoshoz hasonlóan keresse csak a jövőjét a minőségi borkészítésben. Ez a legenda egyszerre indította el a mára Font Pincészet névre keresztelt családi vállalkozást és segítette az Irsai Olivért az országos sikerhez. 

Mondhatnánk, hogy aki nem hiszi járjon utána! Az viszont bizonyos, hogy a Font Pincészet évről-évre rendkívüli elsimerésre méltó prémium borokat készít, amelyek közül az egyik zászlóshajónak számít minden évben az első között palackba kerülő Irsai Olivér.

Az ország számos borvidékén megirígyelték ezt a soltvadkerti sikert, amit az Irsai Olivér és  Cserszegi Fűszeres jelent a Soltvadkerti Hegyközségnek, de némi elfogultsággal állítható, hogy ezekből a fajtákból a legfinomabb borokat itt lehet megtalálni az országban.

Talán nem véletlen, hogy a fajták nemesítője Bakonyi Károly is ide, Frittman János kezébe tette az országos borversenyek szervezési jogát a halála előtt.

 

Ajánló