2024.03.29, Péntek

Felmérés megdöbbentő adattal: a kilencedikesek harmada rendszeresen dohányzik

2015.08.12. 23:26

Enyhén emelkedik a magyar tinédzserek körében a kockázatos magatartásformák előfordulása - derült ki egy felmérésből. A 14-15 évesek több mint fele kipróbálta már a cigit, egyharmaduk rendszeresen dohányzik, és csaknem ugyanennyien vannak közöttük, akik a felmérés előtti egy hónapban részegek voltak.

Hirdetés

A magyar tinédzserek 50 százaléka alkohollal lazul – írta a szerdai Napi Gazdaság a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (Nefi) uniós pénzből készült felmérésének eredményét ismertetve. A felmérésben részt vevő középiskolások és általános iskolások számára a karrier, az önmegvalósítás és a szerelem előrébb való, mint az idősebb korban előtérbe kerülő egészség. Ennek megfelelően körükben enyhe emelkedés tapasztalható a "kockázati magatartásformákban".

Kiderült, hogy az 5., 7. és 9. osztályosok szokásai nagyban összefüggnek a családi mintával: a dohányzó kilencedikesek 80 százaléka például azt írta, hogy van dohányzó családtagja.

A felmérés eredményei szerint a kilencedikesek fele rendszeresen fogyaszt koffeintartalmú italt: kávét, teát, üdítőt, energiaitalt, és egyharmaduk mindennap eszik valami egészségtelent, leginkább édességet. Több mint 50 százalékuk elszívta már első cigijét, és még meglepőbb, hogy a kilencedikesek egyharmada vallotta be, hogy az elmúlt egy hónapban kisebb-nagyobb rendszerességgel dohányzott. Az ötödikesek 22 százaléka ivott már alkoholból többet, mint egy-két korty, a hetedikeseknél ez az arány 44 százalék, a kilencedikeseknél pedig 79 százalék.

A kilencedik osztályosok csaknem harmada volt részeg az előző egy hónapban. 41 százalékuk úgy gondolja, hogy az alkohol ellazít, felszabadulttá tesz. A cikk szerint kiugróan magas az elmúlt egy hónapban részesedő kilencedikesek között azoknak az aránya, akiknek a szülei tudnak ugyan az alkoholfogyasztásról, de nem foglalkoznak vele. A család tehát itt is védőhálót jelenthetne a káros szokások ellen.

hvg.hu