2024.04.20, Szombat

Ép testben ép lélek

2015.02.25. 10:04

A tavasz mindig is a megújulás szimbóluma volt. Joggal, hiszen ilyenkor akár a természetben, úgy a szervezetünkben is olyan folyamatok indulnak el, amik a hosszú téli kimerültség után új erőt kívánnak. A tavaszról, az ilyenkor előforduló testi-lelki problémákról beszélgettünk Fáy Virággal a Kecskeméti Fürdőben található Ölelő Kéz Gyógyászat vezetőjével. 

Hirdetés

„Ilyenkor tavasszal általában előjönnek a télen felhalmozódott testi problémák. Ennek az az oka, hogy ilyenkor a szervezet már teljesen kimerül, a hideg és a vitaminhiány hatására pedig előjönnek a panaszok. Elsősorban az ízületi és degeneratív elváltozások okozta tünetek erősödnek fel. Nem győzzük hangsúlyoznia pácienseknek, hogy az ilyen típusú betegségek ellen is a legtöbbet azzal tehetnek, ha a megelőzésre fektetnek nagy hangsúlyt. A prevenció szerepe sokkal fontosabb, mint a rehabilitáció. Egyrészt sokkal költséghatékonyabb, és sokkal kevesebb fájdalommal is jár, ha valaki rendszeresen fordít időt a mozgásra és a helyes táplálkozásra. Az ezekbe fektetett energia és pénz megtérül.” 

Mik a fontos támpontjai a megfelelő életmódnak? 
A táplálkozás kapcsán kiemelném, hogy a sok hús fogyasztása káros lehet az ízületekre, pláne ha nem párosul rendszeres mozgással. A köszvény az ízületi kopások, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az ízületi gyulladások is eredhetnek a helytelen táplálkozásból, vagy a fokozott fizikai igénybevételtől. Egyoldalú munkatevékenység is okozhat hosszú távú problémákat, valamint természetesen a lelki stressz. Ha valaki sokáig hordoz magában olyan problémákat, amiket nem tud megoldani, kibeszélni, ezek is vezethetnek ízületi gyulladásokhoz, mandula problémákhoz. A gyulladások nagy részében szerepet játszhatnak autoimmun betegségek is, de a leggyakoribb kiváltó ok, a helytelen életmód és a lelki stressz. Mindenki megérdemli, hogy odafigyeljen saját magára. Fontos, hogy a stresszt levezesse és a mindennapi tevékenységeken kívül végezzen olyat is, ami kizárólag a saját jó közérzetét segítik elő. 
A már korábban említett megelőzés kapcsán milyen módszerek jöhetnek szóba? 
Nálunk az Ölelő Kéz Gyógyászaton elég széles skálán vannak jelen preventív kezelések is, hiszen nem csak a rehabilitáció kapcsán fordulhatnak hozzánk a betegek. Elég gyakori, hogy folyamatosan visszajáró pácienseink megelőzésre alkalmazzák a masszázst vagy a tornát. A legjobb stressz oldó nálunk mindenképpen a masszázs. A frissítő masszázs során például kifejezetten olyan svédmasszázs fogásokat alkalmazunk, amik a fáradékonyságot szűntetik meg. Szaunával vagy termálozással egybekötve nagyon jó hétvégi program lehet és remekül feltölt. Természetesen ezen a téren is fontos a rendszeresség. Az egyéni tornákat is jó szívvel ajánlom azoknak, akik szeretnének személyre szabott megoldásokat találni. 

Melyek a leggyakoribb ízületi problémák? 
A leggyakoribbak a hát és gerincproblémák, a kéz ízületeinek fájdalmai illetve a kopásos eredetű degeneratív elváltozások, mint például az izomfájdalom. Sok panasszal fordulnak hozzánk tél után, megfázásokból visszamaradt izomproblémákkal is. 
Érdemes már most elkezdeni a tavaszi regenerálódást? 
Az időváltozás mindig megterheli a szervezetet. A tél különösen kimeríti testi-lelki készleteinket, ezért márciustól mindig nagyon megugrik a látogatóink száma. Vannak olyan visszatérő pácienseink, akik rendszeresen felhasználják az OEP által támogatott kúrát, ami szinten tartásnak, megelőzésnek és rehabilitációnak is felfogható. A gyógyfürdőkúrát minden 18 év feletti előzetesen kivizsgált valamilyen reumatológiai betegséggel rendelkező páciens számára tudjuk biztosítani. Próbálunk mindenkit arra ösztönözni, hogy minél többet mozogjon. Jelenleg két idősek otthonával vagyunk kapcsolatban. Nyugdíjasokat szeretnénk buzdítani a mozgásra, ezért tornáknak adunk helyszínt. És mindig elmondjuk a pácienseknek, hogy a csodát nem szabad mástól várni. Önálló elhatározás és helyes életmódszemlélet mellé azonban kiváló segítséget tudunk nyújtani itt az Ölelő Kéznél. 
Fontos, hogy mindenki tudatosítsa, hogy a mozgás a helyes életmód ad egy új szemléletet és vele együtt egy lelki békét. Ez a legtöbbször pusztán elhatározás és ráfordított idő kérdése. És ha munkára, gyerekekre, barátokra, családra nem sajnáljuk az időt, akkor miért pont magunkra ne