2024.03.29, Péntek

Egészséges vesét mindenkinek!

2015.03.12. 14:28

Idén immár tizedik alkalommal hirdették meg a Vese világnapot. A bajai dialízis állomás ezúttal is csatlakozott az akcióhoz. A jubileumi mottó: Egészséges vesét mindenkinek.

Hirdetés

A nap üzenete pedig: nagyon fontos az optimális mennyiségű folyadék fogyasztása. Dr. Magyar Katalin, a központ főorvosa kérdésünkre elmondta: ezen a napon (március 12-én) 9-12 óra között ingyenes szűrővizsgálatokkal várták az érdeklődőket. – Vérnyomás-, pulzus- és vércukormérés, valamint vizeletvizsgálat van. Az eredmények elemzése után, akit szükséges, beutalunk laborvizsgálatra. Ezt követően dől el, kit kell esetleg gondozásba venni az épületben lévő szakrendelésén.

A dialízis központban zajlik a művese kezelés (jelenleg 72 fő), de itt folyik a Bajai Szent Rókus Kórházi szakrendelése is. Utóbbira az enyhébb stádiumban lévő gondozottak járnak (1200 fő). – Ma nem a beutaltak érkeznek, hanem azok, akik értesültek a szűrésről és kíváncsiak, vajon egészségesek-e. 20-25 fő jött, több mint a korábbi években. Úgy látom, egészségtudatosabbak az emberek, ezt év közben a gondozottaknál is tapasztalom – fogalmazott a dialízis központ vezetője.
Hangsúlyozta a folyadék bevitel fontosságát is. – Napi 2-2,5 liter víz ajánlott. A legjobb a szénsavmentes ásványvíz, de akit nem puffaszt, az savasat is ihat. Továbbá a nem szennyezett csapvíz is kiváló – mondta el dr. Magyar Katalin vezető nephrológus, a bajai Diaverum Dialízis Központ irányítója. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy 3,5 liternél többet inni már nem egészséges. Kivéve sport után, vagy extrém körülmények között.